enyhítés

2021.04.11. 20:26

A nyitás első napjai és számai Tatán – a hétvége tapasztalatai (képek)

Múlt szerdán enyhítettek a koronavírus-járvány miatti korlátozásokon, így az üzletek is kinyithattak. Megnéztük, hogyan vásárolnak az emberek a lazítás utáni első hétvégén.

Sz. Sz.

Megnéztük, hány embert engedhetnek be a boltok a létszámkorlát idején

Fotó: Sz. A.

Miután a beoltottak száma elérte a 2,5 milliót, lazultak a Covid miatt életre hívott intézkedések, ennek keretében pedig azok azok a boltok is kinyithattak, amelyek eddig kívül estek a korábbi rendelet kivételei alól. Az újranyitás feltétele az úgynevezett négyzetméter alapú létszámkorlát, ami azt jelenti, hogy 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat a helyiségben. A lazítás napján körbejártuk Tatát, hogy lássuk, hogyan nyitnak ki az üzletek, illetve hova hányan mehetnek be, szombaton pedig elmentünk az egyik szintén tatai üzletsorra, hogy megnézzem, hogyan vásárolunk ebben a régi-új rendszerben.

  • Zsúfolt parkoló

  • Bár a teendőim miatt a tervezettnél később, fél 12 magasságában értem a helyszínre, és kicsit aggódtam, találok-e valakit az ebédidő előtt az üzletekben, a félelmem alaptalannak bizonyult, ugyanis szinte dugig volt a parkoló. Ebben közrejátszhatott, hogy éppen nagyszabású akció volt a hétvégén, a kedvezményes vásárlás lehetősége pedig valószínűleg sokakat vonzott.

    Szombat délelőtt sokan döntöttek úgy, hogy vásárolni mennek
    Fotó: Sz. Sz.

  • Népszámlálás csipogóval és kosárral

  • Őszinte kíváncsisággal léptem be az első üzletbe: vajon hogyan tartják számon a beengedhető vásárlókat? A Kikben egy kedves hölgy fogadott, aki megvárta, míg fertőtlenítem a kezem, majd átadott egy lopásgátlót, amiből pont annyi volt az előtte levő dobozban, ahányan bemehettek. A Pepcóban ezt bevásárlókosarakkal oldották meg, majd kifelé az eladó rögtön fertőtlenítette is a visszavett kosarat. A DM-ben és az Intersparban is a kosarak, illetve bevásárlókocsik segítettek a népszámlálásban: ha a belépő nem talált egyet sem, akkor betelt a létszám, és várakoznia kellett.

    (Kollégám aznap az édesanyjával a Rossmannban vásárolt, ott neki mint 65 év feletti személy kísérőjének nem is kellett külön kosár.)

    A Deichmannban szintén a lopásgátlós módszert választották, de ott nekem kellett (volna) a kihelyezett cipősdobozból elvennem a „csipogót”. Ez számomra sajnos nem volt egyértelmű, pedig belépéskor még körbe is kémleltem az üzletben, de csak kifele szúrt szemet az erre figyelmeztető kiírás.

    Valamennyi bolt ajtaján jól láthatóan jelzik, hányan tartózkodhatnak az üzletben. Van, ahol angolul is olvasható a szöveg.
    Fotó: Sz. Sz.

  • Maszk és távolságtartás

  • A boltokban igyekeztem nem tolakodóan felmérni a vásárlókat, van-e szabályszegő köztük. Szerencsére – és nagy örömömre! – , mindenki jól vizsgázott, orrot-szájat eltakaró maszkban, egymástól az előírt távolságra nézegették az árut, vagy álltak épp a szalámis pultnál, pénztáraknál is.

  • Steril vásárlás

  • A fertőtlenítőszerek is jól látható helyen várták a ki- és belépőket, sőt volt olyan üzlet, ahol bőrre való és felületfertőtlenítőre is gondoltak. Mire a boltjárás végére értem, ötféle szertől volt „illatos” a kezem.

  • Szezonváltás

  • Arányaiban az élelmiszerüzletben voltak a legtöbben, utána a cipőbolt következett, de a ruhákat, lakáskiegészítőket és dekorációkat kínáló boltokban is sokan vásároltak. A drogériában azonban csak két ember állt a kasszánál, és a sorok között sem voltak sokkal többen.

    Ez az arány érthető is, hiszen szombat a hétvégi nagybevásárlás napja, a tavaszi szezon előtt pedig sokaknak van szüksége lábbelire, ruhaneműre, amiket most végre meg is próbálhattak, és az otthonukat, kertjüket is sokan csinosítják ilyenkor.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában