honvédség

2021.03.08. 18:14

Nők a seregben: a tatai dandár két katonanője vallott hivatásáról nőnapon

A nőnap alkalmából a tatai 25. Klapka György Lövészdandárnál szolgáló katonanők meséltek arról, miért választották hivatásukat.

Kemma.hu

Forrás: Facebook/MH. 25. Klapka György Lövészdandár

Fotó: Petrovics Renáta

Mint a MH 25. Klapka György Lövészdandár Facebook-posztjában írja, a tatai dandár a Magyar Honvédség egyik legnagyobb alakulata. A dandár állományának ötöde nő, vagyis a hagyományosnak mondható személyügyi, jogi, egészségügyi vonal mellett a katonanők jelen vannak és helytállnak a „harcoló” beosztásokban is – természetesen ugyanolyan körülmények között, mint a férfiak. Nőnap alkalmából a tatai dandár két fiatal és elhivatott katonanője mutatkozott be.

A tárnoki Pocseg Letícia hadnagy Érden járt gimnáziumba, és korán eldöntötte, hogy katona szeretne lenni:

– Nyolc évig rögbiztem, és olyan hivatást szerettem volna választani, ahol a mozgás szeretete és a sporttól kapott értékek – mint például a becsület és a tisztesség – mellett az együttműködés és az irányítás szintén jelen van – részletezte a hadnagy. Édesanyja hívta fel a figyelmét a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karára, így gondolkodott el a tiszti pályán, majd a kari nyílt napon, a honvéd tisztjelöltekkel elbeszélgetve határozott úgy, hogy lövész szeretne lenni.

Mint mondja, ha bárki maga elé képzel egy katonát, akkor egy fegyveres, hátizsákos, sisakos lövészt lát magunk előtt. Hozzátette, hogy katonaként lehetősége van arra, hogy emberekkel dolgozhassak együtt és vezesse őket, egy lövész szakaszban pedig több ember van, mint például egy harckocsi szakaszban.

Dunántúli lévén Pocseg hadnagy avatás után a két lövészdandár közül Tatára szeretett volna kerülni, ami sikerült is neki, hiszen 2020 augusztusa óta az MH 25. Klapka György Lövészdandár 1. Lövészzászlóalj 1. Lövészszázad 3. szakaszának szakaszparancsnokaként szolgál.

– Szeretek Tatán lenni, szeretek katona lenni és szeretnék jó katona és jó vezető lenni – avat be Pocseg hadnagy a honvédséggel kapcsolatos érzéseibe.

Kovács Eszter őrvezető Zircről származik, vendéglátóipari szakközépiskolában érettségizett, majd másfél évig élt Finnországban. Már a kint töltött időszak alatt is fontolgatta a katonai pályára lépést, mert vonzotta annak nem mindennapi volta, valamint hogy a szolgálat érdekes és sosem monoton. Hazaköltözés után egyből a veszprémi toborzóirodába vezetett az útja, ahol Tatán ajánlottak neki beosztást.

Az alapkiképzést is a tatai dandárnál hajtotta végre, az ünnepélyes katonai esküt 2019 decemberében a tatai vár udvarában tette. Kovács őrvezető jelenleg a 11. Harckocsizászlóalj 2. Harckocsiszázadának személyügyeseként teljesít szolgálatot. A harckocsizóknál tapasztalt családias légkör és a fegyvernem különlegessége egyből megfogta, ráadásul édesapja szintén harckocsizó volt a Tapolcán eltöltött sorkatonai szolgálat alatt.

Az őrvezető családja támogatta a katonai pályára lépését, édesapja külön örült a választásának. Elmondása szerint a barátai csodálkoztak a döntésén, de már látják, hogy neki ez a hivatása, így ők is támogatják. Párja is Tatán szolgál katonaként, és mint Kovács őrvezető elárulta, ha gyermeke lesz és katona akar lenni, támogatni fogja őt ezen a pályán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában