madárlesen

2021.03.01. 07:00

A 16 éves szomódi NatGeo-felfedezett csodás madárfotóit neked is látnod kell!

A tehetséges fiatal drónos, Varga Dániel a légi felvételek készítése mellett új fába vágta a fejszéjét, most madarakat kap lencsevégre Szomód határában.

Krupánszki Máté

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Krupánszki Máté

A National Geographic által is felfedezett szomódi drónos, Varga Dani sikeréről már nálunk is olvashattatok. Megyénk varázslatos tájait, épületeit a magasból megörökítő fiatal most a drónozás mellett új fába vágta a fejszéjét és madarakat kezdett el fotózni a természetben.

Milyen csodálatos dolog ilyen közelségből szemügyre venni a madarakat, nem csak az elkészült képek, már maga a megfigyelésük is nyugalmat áraszt, tükrözi a természet harmóniáját. Ebbe az érzésbe szeretett bele három hónappal ezelőtt Varga Dani is, akit egy jó barátja vitt el magával a saját madárlesébe.

– Szó szerint szerelem volt az első pillanattól kezdve. Az, hogy 2-3 méterre látom magam előtt a csodálatos madarak mozgását, lenyűgöző érzés, így nem is volt kérdés, hogy én is belefogok a fotózásukba. Három hónapja tart ez a szenvedély. A képeim Szomód határában készülnek – mesélte Dani újabb hobbijáról.

A tehetséges drónos elmondása szerint számára teljesen mindegy, hogy milyen madarat fotóz, csupán egy a lényeg, hogy a képei visszaadják a madarak mindennapos, természetes viselkedését. A csoda egy fedett madárlesben történik, ami úgynevezett detektív tükörrel van ellátva. Ez azt jelenti, hogy bentről minden mozgás tökéletesen látható, azonban a madarak nem látják a benti történéseket.

– Ahhoz, hogy fotózhassak, legalább annyi időre van szükség a megfelelő körülmények megteremtésére, mint magára a fotózásra. A fotós lesbe sötétben szoktunk beülni, majd ott nagyjából 9 órát töltünk el egy fotózás alkalmával. Nincs olyan, hogy várok a lesben, folyamatosan történik valami, folyamatosan fotózom – fejtette ki a részleteket Dani.

Elmondása szerint egy egerészölyvről készített képére eddig a legbüszkébb. Számára elképesztő érzés volt, hogy a ragadozó csupán két méterre szállt le tőle, így csodálatos fotókat tudott róla készíteni. Dani hozzátette, hogy a kép készítésének különlegessége, hogy a fotós les előtt egyszerre 6 egerészölyv is megjelent. A tökéletes képet egy portré formájában sikerült elkészítenie.

Varga Dani még nagyon az elején jár a madaras fotók készítésének, de már most megfogalmazta célját, ami nem más, mint felhívni az emberek figyelmét a természeti értékekre. Fotótárát is szeretné még bővíteni jó pár madárfajjal, mint például nagy kócsaggal, sassal és gyurgyalaggal.

Mindemellett a drónos fotózás terén is nagyon lelkes. Májusi beszélgetésünk óta olyan csodás épületeket sikerült lencsevégre kapnia, mint például a BOTANIQ Turai Kastély, a Visegrádi Fellegvár, a Károlyi-kastély, vagy éppen Csókakő vára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában