beruházás

2021.03.12. 17:35

3 milliárdból épül meg Tatabánya elkerülő útja: itt a terv

Megtaláltuk a gombhoz a kabátot – fogalmazott Bencsik János miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő a térség egyik kiemelt jelentőségű közlekedési beruházása kapcsán. A multifunkcionális rendezvénycsarnok közelében tartott tájékoztatón a csaknem 3,2 milliárd forintra rúgó úthálózat fejlesztés részleteiről szólt.

Sugár Gabi

Bencsik János beszélt a részletekről

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

– Az itt élőknek régi vágya volt, hogy az egykori szénszállító út korszerűsítésével épüljön ki egy elkerülő út a városban, hiszen már most egyre többen közlekednek ezen a szakaszon, hogy elkerüljék a belváros nagy forgalmát. Milliárdos fejlesztésről van szó, és eddig erre a helyi önkormányzatnak nem volt elegendő forrása – kezdte Bencsik János sajtótájékoztatóját az épülő multifunkcionális rendezvénycsarnok építési területének egyik bejárata előtt.

Bencsik János beszélt a részletekről (Fotó: Hagymási Bence / 24 Óra)

Hozzátette: két évvel ezelőtt kezdeményezték a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél, hogy kerüljön állami kezelésbe a régi szénszállító szakasza, amely ma már Tatabánya–Vértessomló országútként szerepel. Így megteremtődött annak a lehetősége, hogy állami támogatással valósulhasson meg a korszerűsítése.

– A kabáthoz a fényes gomb a rendezvénycsarnok. A hatezer ember befogadására alkalmas óriási építmény megközelíthetőségét ugyanis nem lehet csak az Olimpikon utca felől megoldani. Ebben is nagy szerepe lesz a régi szénszállító útnak, amely a közelében helyezkedik el – tette hozzá a politikus.

A Tatabányától Környebányáig megújul az út (Fotó: Hagymási Bence / 24 Óra)

Kiemelte: közlekedésszakmai egyeztetések mellett konzultált Bardóczy Gáborral, a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságért felelős kormánybiztossal, és zöld utat kapott az az elképzelés, hogy a Tatabánya és Vértessomló közötti közút csaknem 10 kilométeres szakaszának felújítását követően a csarnok megközelíthetővé válhasson Tatabánya belvárosának érintése nélkül azoknak, akik Székesfehérvár, Oroszlány, Környe és Vértessomló felől érkeznek. A nagyobb csomópontokban pedig körforgalom, vagy lámpás kereszteződés segíti majd a biztonságos közlekedést. Elindult a Környe-elkerülő út tervezése, mely a fácánkerti átkötés tervezését is magába foglalja.

Bencsik János Facebook-oldalán egy térképet is " target="_blank" rel="noopener noreferrer">megosztott, amelyen jól lekövethető, hogy annak a kettő kilométeres útszakasznak a megépítése mily nagy mértékben fogja lerövidíteni a Déli-elkerülőút nyomvonalát.

Az új elkerülőút útvonalait ábrázoló térkép
(Fotó: Fecbook/Bencsik János- A Tatai medencéért)

– Néhány napja hagyta jóvá a kormány, hogy 3 milliárd 195 millió forintot biztosít a Felsőgallától Környebányáig tartó útszakasz megújítására – hangsúlyozta Bencsik János. A fejlesztés nemcsak a multifunkcionális rendezvénycsarnokot fogja szolgálni: az egész térséget, hiszen így a közlekedők számára elkerülhetővé válik Tatabánya igen forgalmas belvárosa.

Kétmilliárd a szárligeti csomópontra

Tavaly nyáron adták át az M1-es autópálya szárligeti csomópontját, mely Szárliget és Felsőgalla biztonságos megközelíthetőségét és az autópályára való felhajtás lehetőségét szolgálja. Ehhez kapcsolódóan Bencsik János kezdeményezte a kormánynál, hogy az autópálya lehajtó és Szár, valamint a lehajtó és Felsőgalla közötti szakaszok felújítása is megtörténjen. Támogatták a kezdeményezést és kétmilliárd forintot biztosítottak a fejlesztésre.

Az autópálya lehajtó kiindulópontja lesz a tervezett tatabányai déli elkerülő útnak, és abban az esetben is segítséget nyújthat, ha az autópályán baleset, torlódás történik, a leterelés ugyanis a szárligeti csomóponton keresztül zökkenőmentesebben haladhat Budapest vagy Győr irányába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában