feladta

2021.02.16. 19:53

Elpusztult a Derítő-tó jegéről kimentett róka, nagyobb lehet a baj, mint gondolták

Az állatot válságos állapotban szállították a Budapesti Állatmentő Szolgálathoz, ám nem tudták megmenteni az életét. Emellett súlyos betegség tüneteit is mutatta.

Kemma.hu

Forrás: Facebook/Állatmentő Sereg

Ahogy arról beszámoltunk, a róka átfagyva, kimerülten feküdt a tatai Derítő-tó jegén, amikor két férfi rátalált és kimentette. A vörös bundást ez után a Tappancs Állatotthon látta el a helyszínen, majd válságos állapotban a Budapesti Állatmentő Szolgálathoz szállították, ahol megvizsgálták.

A szolgálat azonban szomorú híreket közölt Facebook-oldalán: sajnos a rókának nem sikerült a küzdelem, és elpusztult. Ráadásul az állat a szopornyica tüneteit is mutatta, emiatt boncolást is el kell végezni rajta.

Ha a boncolás eredménye kimutatja a betegséget, akkor az állatmentőknek most van aggódnivalójuk a többi gondozott állat miatt, ugyanis a szopornyica egy fertőző vírusos betegség, amely állatokra, elsősorban kutyákra veszélyes.

A szopornyica

A szopornyicára különösen a három-hat hónapos, orsóférges, legyengült állatok fogékonyak. Minél idősebb a kutya, annál kisebb a valószínűsége, hogy megkapja a betegséget. Nagyon erős járvány idején azonban még a tízévesnél idősebb kutyák is megbetegedhetnek. A lappangási idő négy-nyolc nap.

Általában lázzal kezdődik, az állat étvágya csökken, kedvetlen, levert lesz. A betegség utolsó szakasza az idegrendszeri, amely a kór legsúlyosabb formája. Ez gyakran halállal végződik, ha az állat megmarad, akkor is egész életén át viselheti a betegség utóhatásait. A vírus emberre nem veszélyes.

Hozzátették, hogy a rókák nm tudják legyőzni ezt a betegséget. Náluk körülbelül négy éve volt utoljára szopornyicás róka, de akkor már késő volt bármilyen kezelést elkezdeni: az állatok elpusztultak. A szabály szerint egyébként az idei évtől már minden hozzájuk kerülő mentett rókán tesztet végeznek, hogy kiszűrjék a vírust.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában