új gyorsteszt

2021.02.08. 07:00

Patikai Covid-gyorsteszt: itt a válasz, mikor és hogy használható

Már nem csak online rendeléssel, hanem több helyi patikában is kapható a COVID–19 gyorsteszt. Egy tatabányai gyógyszertárvezetőtől megtudtuk, hogy pontosan kiknek ajánlják, valamint azt is, hogy mennyire megbízható.

Szász Dalma Kitti

Már a gyógyszertárakban is kapható az otthon használható Covid-gyorsteszt. Utánanéztünk a hírnek és kiderült, hogy a svájci gyártású teszt valóban hozzáférhető már több patikában megyénkben is. Igaz, van, ahol még csak előrendelhető.

A Biosynex egyszer használatos Covid-19 gyorsteszt eddig csak online patikák kínálatában szerepelt. Azt kell tudni róla, hogy a segítségével az ujjbegyből vett vérből azonosíthatóak a múltban, tünetekkel vagy azok nélkül lezajlott fertőzések. Mindemellett azok számára is hasznos lehet, akik ugyan már megkapták a védőoltást a koronavírus ellen, de szeretnének meggyőződni arról, hogy ténylegesen kialakult-e a védettségük a fertőzéssel szemben.

A Biosynex Autotest Covid–19 gyorsteszt tehát egy úgynevezett immunkromatográfiás teszt, ami az antitestek jelenlétét tudja kimutatni a vérből. Fontos azonban, hogy mivel a szervezet vírusra adott válaszreakcióját mutatja ki, az éppen kezdődő fertőzést nem jelzi.

Az eredményre mindösszesen tíz percet kell várni, leolvasással pedig legfeljebb húsz percet lehet. A pontossága megközelíti a száz százalékot, abban az esetben, ha termelődik ellenanyag.

A tatabányai Levendula patikában csütörtökön is többen vásárolták a svájci Covid-gyorstesztet
Fotó: Hagymási Bence / 24 Óra

Megkeresésünkre dr. Faragó Péter, a tatabányai Levendula Gyógyszertár szakgyógyszerésze elmondta: kedd este egy nagyobb szállítmány érkezett hozzájuk a gyorstesztekből, így már náluk is kapható. Mint kiderült, rövid időn belül nagy lett rá a kereslet, noha az ára közel nyolcezer forint.

Többen telefonon érdeklődtek, de voltak, akik személyesen tették fel kérdéseiket. Akadtak, akik célirányosan, vásárlási szándékkal tértek be a patikába. Mint a szakgyógyszerész mondja, tesztjeik kétféle immunglobulint mutatnak, amelyekkel a tesztelő könnyedén megtudhatja, hogy szervezete aktuálisan védekezik-e a vírus ellen, ahogyan az is, hogy termelt-e antitestet, vagy esetleg átesett-e már a járványon. Náluk nincs lehetőség az online vásárlásra, az interneten viszont könnyedén kikereshetőek azok az oldalak, ahol ez lehetséges.

Felkerestük a Tóvárosi Gyógyszertárt is, ahol Dr. Fejes Róbert gyógyszerész lapunknak elmondta: korlátozott számban ugyan, de kapható náluk is a gyorsteszt, amelyre egyre nagyobb a kereslet.

Hozzátette: előfordult már, hogy kevesebb szállítmány érkezett, így nem tudtak lépést tartani a vevőkkel. De a folyamatosan érkező utánpótlásnak köszönhetően stabilizálódni látszik a helyzet.

Nem mindenkinek ajánlott a teszt

Fekete Ildikó, a Levendula Gyógyszertár vezetője kiemelte: azoknak ajánlja a tesztet, akik nincsenek tisztában fertőződöttségükkel, vagy azoknak, akik betegek voltak, de felépültek. Akiknél már jelentkeztek a tünetek azt javasolja, hogy várjanak tizenhárom napot a tesztelésig, mivel a panaszok megjelenése utáni tizenharmadik napon már kimutatja az IGM-et, ami a korai antitest, illetve az IGG-t is, ami pedig a hosszú távú antitest. Ha negatív eredményt kap a tesztelő annak ellenére, hogy korábban már észlelte magán a tüneteket, az még nem zárja ki azt, hogy nincs Covid–19 fertőzése. Ebben az esetben újra meg kell ismételni a tesztet tizenegy nappal az első alkalom után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában