kár

2021.02.19. 16:11

Itt az infó, hová jelenthető be a komoly vízszennyezés

Komárom-Esztergom megyében is akadhat olyan hely, ahol gondot okoz a környezet-, azon belül is a vízszennyezés. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleményben hívta fel a figyelmet ennek fontosságára.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Goletz-Deák Viktória

Mint írják, az elmúlt időszakban több vélt vagy valós vízszennyezésről is értesülhetett a közvélemény. Különböző felületeken – különösen a közösségi médiában – sokan forszírozták ezek mielőbbi kivizsgálását, megoldását.

Ebben kérik a lakosság együttműködését. Amennyiben valaki vízfolyásainkon, tavainkon a felszínen úszó szennyező anyagokat vagy akár halpusztulást, valamint a víz állapotának hirtelen, gyors megváltozását (víz színének, szagának változása, habzás, halak szokatlan viselkedése) tapasztalja, állampolgári kötelezettségnek eleget téve mielőbb értesítse az ÉDUVÍZIG állandó műszaki ügyeletét a +36-30/959-4388 számon.

Segítenek

Térségünkben az utóbbi időben volt rá példa, hogy habzás miatt vizsgálták tettek bejelentést a lakosok. A Dorog és Esztergom közt futó, és a Dunába ömlő Kenyérmezői-pataknál történt erről bejelentés. Akkor az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság laboratóriumi körülmények között bevizsgálta a vizet. Az eredmény megnyugtató volt: az élővilágra semmilyen veszélyes anyag nem volt kimutatható a patak vizéből.

Az igazgatóság alapfeladatai közé tartozik működési területén a vízminőségi kárelhárítási feladatok elvégzése. Ennek maradéktalan ellátása érdekében fontos, hogy a lehető leghamarabb értesüljön az ilyen jelenségekről.

A Tiszát súlyosan szennyezték

Mint arról beszámoltunk, Kelet-Magyarországos épp aktuális a téma, ugyanis súlyos vízszennyezéssel küzdenek a Tiszán: a romániai hatóságok szerdán előre jelezték, hogy a Szamos felső szakaszán bányameddőből származó nehézfém került a folyóba. Komlódtótfalun másodfokú vízminőség-védelmi készültséget rendeltek el, a gátőrök csütörtök reggel szóltak, hogy a folyó vize rózsaszín.

A csóva levonulásának folyamatos nyomon követése és a szükséges intézkedések meghatározása céljából a Szamos és a Tisza kijelölt helyszínein rendszeres időközönként vízmintát vesznek a szakemberek. Azt már az első laborvizsgálatok megállapították, hogy cianidszennyezés nem áll fenn, ugyanakkor több nehézfém is (cink, réz) emelkedett koncentrációban jelent meg a vízben – olvasható az OVF közleményében.

A friss információk szerint a Fokozatosan hígul a szennyezés a folyón, és már nem tapasztalható elszíneződés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában