beruházás

2021.02.02. 07:00

Helyszíni fotók: már színeket is öltött a Tatabánya központjában épülő mélygarázs

Az elmúlt időszakban a tervek módosítása miatt lelassult beruházás most új lendületet kapott – hangzott el a sajtótájékoztatón, amelyet a megyeháza előtti téren, a mélygarázs és az üzletház építkezésének helyszínén tartott az önkormányzat a közelmúltban.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Zsidek Ferenc, a T-Ingatlanfejlesztő 2016 Kft. ügyvezetője és Geszler Norbert, a kivitelező WHB Kft. projektigazgatója, valamint Polgárfi Tamás építésvezető számolt be a munkálatokról.

Elhangzott: két önálló, közelségük miatt mégis egy egységként kezelendő beruházás zajlik a városközpontban. A mélygarázs és a felette lévő tér uniós és önkormányzati finanszírozásból valósul meg. Az építkezés hamarosan lezárul. Két szinten 276 parkolót alakítanak ki vizesblokkal, lifttel. Jelenleg a 6200 négyzetméteres rendezvénytér felett egy óriási sátorban végzik a szakemberek a zöldszigetek finombeton párkányelemeinek szabását és illesztését.

Közbeszerzési eljárást írtak ki a parképítési munkákra. Rendbe teszik a megyeháza mögötti parkfelületet, és kerékpárút építését tervezik. A mélygarázs projektjét kissé lassította a végleges áram hiánya, amelyet a szolgáltató még máig nem biztosított. A terület műszaki átadása tavasszal, a végleges pedig nyáron várható.

Az üzletház magánbefektetői és önkormányzati beruházásként indult két és fél éve, majd 2019-ben Tatabánya tulajdonába került. Az eredetileg négyszintes alap épülettel és ötszintes toronyrészekkel tervezve 2,8 milliárd forint hitelfelvétellel valósult volna meg. A törvényi változások és a hitelfelvételi korlátok miatt azonban az önkormányzatnak módosítania kellett az eredetileg 2,8 milliárdos hitel felvételére tervezett épület méreteit.

A csökkentett műszaki tartalom eredményeként két szinttel alacsonyabb lesz az üzletház, az új hitelszerződésben szereplő összeg egymilliárddal csökkent. Ehhez kormányzati engedélyt kért a város, amelyet még nem kapott meg. Az építkezés azonban ettől függetlenül folytatódhat – hangsúlyozta Zsidek Ferenc. A 15 éves futamidejű hitelt ugyanis 500 millió forint óvadék elhelyezése mellett kormányengedély nélkül is biztosítják.

Ha időközben az engedély megszületik, 240 millió visszakerülhet a város számlájára. A szolgáltatóház alatt is kialakítanak 70 parkolóhelyet gépkocsiknak. Az épület csökkentett műszaki tartalmára vonatkozó engedélyek már elkészültek, így újabb lendületet kap az építkezés, amelyhez a helyi hivatalok gyors ügyintézése is nagyban hozzájárult.

Novemberben az üzletház is kinyit

Az épület lehetséges bérlőivel is megkezdték a tárgyalásokat. A hasznos alapterület szintenként 1400, a három toronyrészé egyenként 260 négyzetméter. A bérlők már augusztusban megkezdhetik saját tereik kialakítását, beépítését. Összehangolt nyitást terveznek várhatóan novemberben.

A szolgáltatóház csaknem fele már most szerződéssel lekötött bérlővel rendelkezik. Bank, közmű- és egészségügyi szolgáltató is lesz a megnyíló épületben. A tervek szerint hét ingatlanrész vár kereskedelmi és vendéglátóipari hasznosításra. A cél a közösségi funkciók erősítése, így a tér felé és a tetőteraszon akár szabadtéri vendéglátó egységet is kialakíthatnak majd. Az üzletház a mélygarázsból is közvetlenül megközelíthető lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában