aggasztó

2021.02.24. 12:53

Bejelentés: megjelent a brit mutáns Tatabányán

A tisztifőorvos az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján beszélt a vírusvariánsok szennyvízben és a humán mintákban kimutatott jelenlétéről.

Forrás: Facebook/Magyarország Kormánya

Az Operatív Törzs február 24-i tájékoztatóján Müller Cecília arról beszélt, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában sikerült kifejleszteni azt a módszert, amellyel a szennyvízből már nem csak a vírus örökítőanyagát, hanem a brit mutánst is ki lehet mutatni. Így a napokban öt település, így Tatabánya, Győr, Budapest, Székesfehérvár és Debrecen szennyvízében mutatták ki a mutáns jelenlétét.

A szennyvízben mérhető Covid-koncentráció tekintetében egyébként emelkedő tendenciát mutat Salgótarján és Szombathely, a többi településen magasan stagnál a koncentráció.

A tisztifőorvos kitért arra is, hogy a háziorvosok által levett PCR-tesztek mintáiban is nyomon követhető a mutáns: február 23-ig 400 embernél mutattak ki angol vírusvariánst. A tisztifőorvos felhívta a figyelmet, hogy ebből a 400 esetből 10-nél azonosítottak utazással összefüggő fertőzést. A többi esetnél nem tudták utazással összefüggésbe hozni a brit variáns megjelenését. Ez azt jelenti, hogy a mutáns jelen van és közösségi terjedésnek vagyunk a tanúi. A jó hír az, hogy mindegyik szakértő arról számolt be, hogy a brit mutánssal szemben a jelenlegi védőoltások hatékonyak.

Más variánsok is jelen vannak Magyarországon, részletezte Müller Cecília. 34 embernél egy járványügyi jelentőséggel kevésbé bíró vírusvariáns, 9-nél egy cseh-mutánsnak nevezett variáns volt jelen. Brazil és dél-afrikai mutánst nem mutattak ki Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában