Ország-világ

2021.02.24. 11:50

Operatív Törzs: a kínai vakcinával is kezdődik az oltás, nagy lépést tehetünk a védettség felé (videó)

A többi oltóanyag mellett a héten a kínai vakcinával is megkezdődik az oltás. A Magyarországon engedélyezett összes vakcina megvéd minket attól, hogy súlyos állapotba kerüljünk a koronavírus miatt, az oltás az autoimmun betegek számára is ajánlott – hangzott el az Operatív Törzs mai tájékoztatóján.

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy a rendőrök 397 emberrel szemben intézkedtek a kijárási és a közterületi magatartási szabályok megsértése miatt kedden Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szerdai online sajtótájékoztatón elmondta, ezzel 42 064-re emelkedett a rendőri intézkedések száma a kijárási tilalom, illetve a kijárási korlátozás ellenőrzése óta.

Szólt arról, hogy a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt 24 órában 119 emberrel szemben intézkedtek. A fellépésre 92 ember esetében azért volt szükség, mert nem tett eleget a 10 ezer lakosúnál nagyobb településeken a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletben foglaltaknak. Közülük 13 embert figyelmeztettek, 46 embert helyszíni bírsággal büntettek, 33 ember ellen pedig szabálysértési feljelentést tettek.

További 7 emberrel szemben azért intézkedtek, mert a tömegközlekedésben, 20-szal szemben pedig azért, mert üzletben, bevásárlóközpontban nem viselték a védőeszközt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 834 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214-szer az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 620 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Kedden egyetlen vendéglátóhely ideiglenes bezáratására sem volt szükség; a vendéglátóhelyekre január 30-a óta vonatkozó szigorúbb szabályokat nem sértették meg az elmúlt napon.

A vírusmutánsok miatt emelkedhet a betegek száma

Müller Cecília országos tiszti főorvos ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 2855-tel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma és 102 ember – jellemzően idős, krónikus beteg – halt meg.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az elhunytak között szinte minden nap vannak olyan fiatal krónikus betegek is, akiket egy esetleges védőoltás megmenthetett volna.

A tisztifőorvos kitért arra is, hogy a fertőzöttek nagy többségénél nem volt utazással összefüggésben a brit mutáns megjelenése. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon jelen van a brit mutáns, „közösségi terjedésnek vagyunk tanúi” – fogalmazott.

Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy szerdán eljutott a háziorvosokhoz a kínai vakcina, amelyből praxisonként 50-55 főre elegendő vakcina érkezett. Jelezte: a praxisba eljuttatott oltóanyag mennyisége függ a praxis összetételétől, a regisztráltak és a krónikus betegségben szenvedők számától; vannak olyan praxisok, ahol 70 embert is be tudnak oltani. Nagyon nagy feladat ez most a háziorvosok számára, de jól veszik az akadályokat – tette hozzá.

Bármelyik vakcina megvéd a súlyos betegségtől

A következő időszakban a kínai mellett Astrazeneca, és Pfizer-vakcina is rendelkezésre áll, és zajlik az oltás. A következő egy hétben nagy lépést tehet az ország a védettség irányába – tette hozzá.

Már az első adag vakcina beadását követően is megindul az ellenanyag-termelés, az ötféle vakcina mindegyike megvéd minket a halálos kimeneteltől

– fejtette ki Müller Cecília.

Az oltási tervnek megfelelően haladnak az oltással, az első két csoport – az egészségügyi dolgozók és a szociális intézményekben élők, dolgozók – kampányszerű oltása befejeződött, jelenleg a krónikus betegek és a legidősebbek oltása zajlik.

A következő egy hétben 368 ezer embert tudnak beoltani

A rendelkezésre álló vakcinákkal már jelentős védettséget lehet kialakítani, a nyugati és keleti vakcinákkal együtt Magyarország az uniós átoltottsági átlag fölé tudott kerülni.

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta: bízik abban, hogy

a következő egy hétben jelentős számú, 368 ezer védőoltást tudnak majd beadni, de ehhez szükséges az emberek együttműködése is.

Ismertetése szerint a regisztrált idősek közül 275 ezren kaphatják meg a háziorvosnál a kínai Sinopharm-vakcinát, 52 ezer idős beoltására lesz lehetőség a Pfizer-BioNTech-vakcinával az oltópontokon, az AstraZeneca készítményével pedig 41 ezer 60 év alatti krónikus betegeket tudnak beoltani a következő egy hétben.

Eddig már több mint 30 millió embert oltottak be az orosz és a kínai vakcinával

Mindegyik vakcina megfelelő védelmet biztosít, ezért nincs okunk a késlekedésre – mondta Müller Cecília. Persze vannak különbségek a vakcinák között, de az oltóorvosnak kell döntenie minden kérdésben – tette hozzá. Akinek nincsen különleges betegsége, azoknak bármelyik vakcina megfelelő védelmet biztosít – mondta.

A mutáns vírusvariánsok a szennyvízben is jelen vannak

Müller Cecília elmondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központban kifejlesztették azt a módszert, amellyel a szennyvízből nemcsak a vírus örökítőanyagát, hanem konkrétan a brit mutánst is ki tudják mutatni. Budapesten, Debrecenben, Győrben, Székesfehérváron is kimutatták a brit mutáns vírust – tette hozzá. Február 23-ig 400 főnél mutattak ki brit mutáns vírust laboratóriumi körülmények között. Brazíliai és dél-afrikai variánst nem mutattak ki. A 400 esetből csak 10 esetben volt szó utazásról – tette hozzá.

Mindegyik szakértő arról számol be, hogy a brit mutánssal szemben a jelenleg alkalmazott védőoltások védenek

- mondta Müller Cecília.

Az idősotthonok látogathatóságát is fontolgatják

A bentlakásos szociális otthonokban lakók közül az, aki már megkapta a második védőoltását, elképzelhető, hogy könnyítést kaphat, de erről az Operatív Törzs dönt majd – mondta Müller Cecília.

Egyéb enyhítésnek egyelőre nincsen helye

- tette hozzá.

Az autoimmun betegek is felvehetik az oltást

A tisztifőorvos kérdésre válaszolva elmondta, az autoimmun betegséggel küzdőknek is ajánlják a védőoltásokat, ugyanakkor minden egyes beteg olthatóságáról külön kell döntenie az oltóorvosnak. Az Egészségügyi Szakmai Kollégium klinikai immunológia és allergológia tagozata elsősorban az mRNS-alapú vakcinákat javasolja – vagyis a Pfizer és a Moderna oltóanyagait -, valamint 60 év alatt az AstraZeneca vakcináját.

Az oltóanyagok hatékonyságával kapcsolatban azt mondta, azt kettős vakteszten vizsgálják és azt figyelik, hányan fertőződnek meg a hatóanyaggal, illetve a placebóval beoltottak közül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!