Tömeges tesztelés Szlovákiában: csak negatív eredménnyel lehet munkába menni

Elindult Szlovákiában az újabb tömeges tesztelés, már csak negatív eredménnyel lehet munkába menni. Múlt héten 3474-re emelkedett az elhunytak száma.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: komarno.sk

A Duna túloldalán újabb országos tesztelés kezdődött, egyúttal az eddigieknél szigorúbb korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében – jelentette be Igor Matovic miniszterelnök.

A legfontosabb szigorítás, hogy a tömeges tesztelést követő tizenkét napos időszakban csak negatív teszteredmény birtokában lehet majd munkába menni, a többieknek otthon kell maradniuk. Mostanáig a munkába járás az egyike volt a kijárási tilalmak alól felmentést adó általános kivételeknek.

Marek Krajcí egészségügyi miniszter elmondása szerint az önkéntes alapú tömeges tesztelés a tervek szerint január 26-ig tart. A negatív koronavírusteszttel nem rendelkezőkre vonatkozó kijárási korlátozások pedig január 27-től várhatóan február 7-ig lesznek hatályban. Ezt csak akkor oldják fel hamarabb, ha a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma 2500 alá esik. Marián Kollár, az orvosi kamara elnöke úgy vélekedett: a jelenlegi szlovákiai helyzetben a korlátozások fenntartására, a járványfészkekben megvalósított tesztelésekre lenne szükség, közben pedig az oltási kampány előkészítésére kellene összpontosítani az erőket.

Hétfőtől Nyitra megyében a szün­idő menetrendje alapján közlekednek az autóbuszok a járványhelyzet miatt. Az intézkedés visszavonásig hatályos. Folytatódik a távoktatás az iskolákban is. Csak az óvodák fogadják azoknak a szülőknek a gyerekeit, akik nem tudnak otthonról dolgozni.

Észak-Komáromban zajlik az antigénes tesztelés a Semmelweis Ignác Egészségközpontban – írta az Új Szó. A következő munkanapokon szeretnék tesztelni azokat a célcsoportokat, akiket az állam is kijelölt. Ilyenek például a rendőrök, tűzoltók, hivatalnokok. Emellett a hét folyamán bárki felkeresheti a három megszokott komáromi tesztelőpontot az egészségközpont mellett, a Komáromi Regionális Egészségügyi Hivatalban, a kórházban.

A szikomarom.sk azt írta, szombaton és vasárnap 8 órától 19 óráig Covid–19-antigéntesztelő állomásokat alakítanak ki a város több pontján. A tesztelés lebonyolításához egészségügyi dolgozókat (mintavételre) és adminisztratív munkaerőt keres a város.

Tovább oltanak

A kórházi alkalmazottak beoltása után az észak-komáromi kórház folytatta a vakcinák beadását. Múlt héten a régióban található idősotthonok alkalmazottai is megkapták a védőoltásokat. – Az oltási tervet Észak-Komárom városával együttműködve készítettük elő. Az önkormányzat elkészítette és rendelkezésünkre bocsátotta a régióban működő szociális otthonok dolgozóinak 200 fős listáját. A szervezés és maga az oltás is zökkenőmentesen zajlott – mondta Miroslav Jaška, a kórház igazgatója.

Hozzátette: annak ellenére, hogy jelenleg számos kórház munkaerőhiánnyal küzd, az észak-komáromi kórház időt talált a szociális otthonok alkalmazottainak beoltására és teljes körű együttműködést ígér az egészségügyi dolgozók oltásával kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában