veganuár

2021.01.20. 18:36

Vaski Bianka dietetikus szerint számos nyomós érv szólhat a vegán életmód mellett

Vaski Bianka dietetikus szerint számos nyomós érv szólhat a vegán életmód mellett, de fontos, hogy megfontolt döntés álljon az életmódváltás mögött!

R. V.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Bogdan Sonjachnyj

A 2021-es év rögtön egy, a fiatalok körében elterjedt kezdeményezéssel indult, mely a Veganuár elnevezést viseli. A kihívás arról szól, hogy a résztvevők harminc nap alatt megismerkedhetnek egy sokak által fenntarthatónak, egészségesnek és etikusnak mondott életmóddal. A váltás gyakorlatáról és annak következményeiről Vaski Bianka, dietetikus elmondta: a húshagyó életstílus mögött jó, ha egy megfontolt döntés áll.

Vaski Bianka dietetikus a fokozatosság elvét vallja
Fotó: beküldött

– Először is fontos tisztázni a fogalmakat. Vegetáriánus alatt a hétköznapi szóhasználatban olyan életformát értünk, amelynek során nem fogyasztunk húsokat és húskészítményeket, az étrend alapja a növényi nyersanyagok, élelmiszerek. Vegánnak nevezzük azt, aki a húsok mellett minden egyéb állati eredetű ételt, vagyis tojást, tejet és tejterméket, sőt a mézet is kerüli. Ha valaki egyik-másik étkezési stílus mellett dönt az egy radikális változás lehet, ugyanis a vegyes étrenddel fedezhetők a legegyszerűbben a létfontosságú makro- és mikrotápanyagok – magyarázta a szakember.

– Ha valaki bekapcsolódna a januári próbatételbe, a fokozatosság elve miatt előtte érdemes kipróbálni a vegetáriánus étrendet. Ajánlott a tejtermékeket első körben meghagyni, hús helyett fogyaszthatunk sajtot, vagy tofut. Ha kiegyensúlyozott étrendet tudunk így elérni, a tejtermékek elhagyása érdekében jöhetnek a növényi italok: a rizs-, mandula-, illetve a szójaitalok – javasolta Vaski Bianka, aki hozzátette: az elhagyott ételek konkrét vitaminok, ásványi anyagok, komplett fehérjék kiesését okozzák, így azok rendszeres pótlása nem maradhat el.

– A nem megfelelően összeállított étrend következményeképpen ásványi anyagok, nyomelemek hiánya fordulhat elő, mint például a vas, cink, illetve kalcium. Sajnos a növényi anyagok kisebb mennyiségben tartalmazzák ezeket, azonban a megfelelő ellátottság nem lehetetlen. A B12 vitaminhiány pótlására az algák, moszatok, fermentált szójatermékek alkalmazása ajánlott.

A Veganuár önmagában jótékony lehet, hiszen a húsvét ünnepköréhez kapcsolódó böjtnek is ismeretes egészségre pozitív hatása. A vegán életmód követése végeredményben előnyös, azonban hatalmas odafigyelést igényel – emelte ki a dietetikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában