Projekt

2021.01.31. 07:00

Fél hónap alatt elképesztő mennyiségű, 400 tonna szeméttől szabadult meg Esztergom

A Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű projekt első üteme január második felében kezdődött Esztergomban. Fél hónap alatt 400 tonna hulladékot gyűjtöttek össze.

P. O. Z.

Forrás: Esztergom.hu

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Belügyminisztérium (BM) tavaly októberben indította útjára a Tisztítsuk meg az országot! című hulladékfelszámolási közös projektjét. Erre Esztergom is jelentkezett, az első ütem néhány napja indult el a városban.

Főként Esztergom külső részein, az elhagyatottabb és kieső területein indult el a projekt helyi megvalósítása. Az idegenforgalmi, közlekedési, nemzetközi határátkelési szempontból is kiemelt csomópontnak számító Duna-parti városban és környékén hosszú évekre visszanyúló probléma a rejtettebb területeken lerakott illegális hulladék. A január második felében startolt esztergomi akció során 400 tonna szemetet szedtek össze.

A városi honlapra kitett jelentés tanúsága szerint „a projekt első helyszíne a 11-es út esztergomi bevezető szakaszán a Szentléleki patak partja, illetve a 11-es és 117-es út kereszteződésénél található, Dunához vezető út” volt. A munkálatokat közfoglalkoztatott állomány bevonásával végzik a következő hetekben, amikor a Látóhegyi út és a vasúti pálya közötti erdős terület, a Palatinus-tó környéke, a Sátorkői utca, a Temesvári utca, a Kassai utca, illetve az Esztergom-kertvárost Tokodaltáróval összekötő Kenyérmező utca érintett részeit szabadítják meg a hulladékoktól.

A tavaly októberben a két említett minisztérium által elindított országos projektre a kormány 13 milliárd forintot biztosított. Az elképzelésnek volt egy kísérleti szakasza is, ez 2020 júliusában volt, amikor is tizenkét különböző helyszínen végeztek környezettisztítást. Akkor főként közutakon, vasutakon, erdőkben, turistaútvonalakon, folyópartokon és önkormányzati közterületeken dolgoztak a projektben részt vevők. A később megvalósult programot két részre osztották, az Innovációs és Technológiai Minisztérium a civil közösségek, a Belügyminisztérium az önkormányzatok számára nyitotta meg a pályázási lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában