vásárlás

2020.12.31. 07:42

Megveszi az állam a botrányokkal terhelt esztergomi mélygarázst

Az esztergomi Prímás-szigeten hibás konstrukcióban megépült garázs több mint 10 éves kálváriára kerülhet pont azzal, hogy az állam megvásárolja azt.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

Az állami vásárlásról Hernádi Ádám polgármester adott ki tájékoztatást a Facebook-oldalán december 30-án,. Mint írta: hosszas tárgyalások után az állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nettó 1,68 milliárd+ÁFA (bruttó 2,13 milliárd) forintos vételi ajánlatot nyújtott be a Prímás-szigeten található mélygarázsra. Az adásvételi szerződés-tervezetet az önkormányzat már elküldte az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. részére, amelyet szerdán alá is írtak.

Az ingatlan jelenlegi könyv szerinti értéke nettó 1,1 milliárd forint. A teremgarázs évekkel ezelőtt az árvízi védekezés során olyan műszaki károsodásokat szenvedett, amelyek helyreállítása a mai napig nem történt meg. Az újbóli üzembehelyezéshez szükséges a statikai megerősítések elvégzése, az életvédelmi rendszer és a komfortot növelő elemek felújítása. A teljes beruházás becsült költsége körülbelül nettó 440 millió forint.

A városvezető hozzátette, hogy az önkormányzat mérlegelte anyagi lehetőségeit a jövőbeni beruházásokat, fejlesztéseket illetően, és arra a következtetésre jutott, hogy az ingatlan értékesítése az állam részére a legjobb megoldás jelen helyzetben. Ennek köszönhetően a városi elvégzendő felújítások, beruházások meg tudnak valósulni. A mélygarázs újbóli üzembe helyezésével a belváros égető parkolási gondjai is megoldódnak és a befolyó bevételből új fejlesztéseket és beruházásokat tud végrehajtani a város, emelte ki Hernádi Ádám.

" data-width="500" data-show-text="true">

">Tisztelt Esztergomiak!

Hosszas tárgyalások után a Magyar Állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt....

Egyébként még november 13-án polgármesteri határozatban ki is írtak pályázatot a tartószerkezeti falak helyreállítására vonatkozóan, amelyet a Market Építő Zrt. nyert meg. A december 24-i Magyar Közlönyben pedig megjelent az a határozat, amely az esztergomi mélygarázs károsodásainak helyreállítására 435 millió 982 ezer forint támogatást szán.

A mélygarázs az épülő Mária Valéria Hotel alatt, ártéri területen, a Prímás-szigeten építették, és 2008-ban nyitották meg az autósok előtt. Az esztergomi önkormányzat nem sokkal később megvásárolta azt a kivitelező Giegler Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft.-től. Ám hamar kiderült, hogy több probléma is van a garázzsal. Amellett, hogy a kivitelező cég 1,6 milliárd forintos jelzálogjoggal adta át az ingatlant az önkormányzatnak, a használatba vétel után derült ki, hogy hibás a konstrukció: beázik, a falakon befolyik a talajvíz, így le is zárták egy időre.

Az önkormányzat be is perelte a kivitelező kft.-t hibás teljesítés miatt. A hosszadalmas pereskedés első- és másodfokú tárgyalásain, majd a felülvizsgálati eljárásban is pervesztessé nyilvánították a kivitelezőt. A Giegler Kft. végül 140 millió forintot fizetett vissza az önkormányzat részére, és a perköltség is őt terhelte. A mélygarázs azonban ugyanúgy használhatatlan maradt.

Még a pereskedés időszakában a város ellen adósságrendezési eljárás indult a város ellen, amelyen belül az önkormányzat mélygarázsra vonatkozó tartozásait is rendezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában