fontos renoválás

2020.11.07. 18:04

Történelmi örökségünk 4 ezer darabját sikerült megóvni Tatán

Mintegy ötmillió forintot fordíthatott a Német Nemzetiségi Múzeum a gyűjteményének a megóvására azzal, hogy a vizesedő és porzó aljzatú raktárépületet renoválták.

Petrik J.

Pályázati forrásból, valamint a megyei német nemzetiségi és a városi önkormányzat, illetve a német testvérváros, Gerlingen támogatásával mintegy ötmillió forintot fordíthatott a Német Nemzetiségi Múzeum a gyűjteményének a megóvására azzal, hogy a vizesedő és porzó aljzatú raktárépületet renoválták. Már a nagyközönség is megtekinthette, milyen változáson ment át az egykor „rozoga” épület.

A változásokról dr. Schmidtmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója számol be. A szakember elmondta, hogy 1972-ben a Miklós-malomban „alapították” ezt a gyűjteményt, majd a ’80-as években került át a Nepomucenus-malomban, azaz a jelenlegi helyére. A raktározási gondok a gyűjtemény gyarapodásával szaporodtak. A tárgyak raktározására kijelölt épületnek azonban az évek során számos hibája kiütközött. Ezek közül a legjelentősebb a vizesedés, illetve a tárgyak porosodása volt. 2013-ban 4000 tárgyat „forgattak át” a magyarországi németek hagyatékából, majd ezek többségét a 80 százalékos páratartalom dacára sikerült meg is menteni.

A raktár rendbetétele 2015-ben a tetőszerkezet megújításával kezdődött, ez volt a védekezés első lépcsőfoka, majd a faszerkezeteket tették tűz- és rovarállóvá. Most pedig a „ház” lélegző vakolatot és új padozatot kapott. Klímát szereltek be, felújították az elektromos vezetékeket, kicserélték a nyílászárókat, és felújították a gépészeti rendszert is. Mint megtudtuk, ezzel több mint 4000 kiállítási tételt sikerült megmenteni, köztük a textilgyűjtemény jó részét, a bútorokat, a mezőgazdasági eszközöket.

A folytatás

Busa Mónika, a Német Nemzetiségi Múzeum néprajzosa már a helyszínen, raktárban mesélt a felújítás fontosságáról, miközben dr. Schmidtmayer Richárd arról is szólt, hogy a végső cél néhány éven belül egy látványtár kialakítása. Olyan elemekkel, amelyek a környékre jellemzőek, ilyen a borászati kultúra bemutatása, egy műhely-gyűjtemény felállítása, a háziipar megismertetése, vagy a mezőgazdasági eszközök megtekinthetősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában