beruházás

2020.11.02. 07:49

Látogatóközponttal fejlesztik a vértesszőlősi előembertelepet

A kormány 450 millió forintot biztosít a Magyar Nemzeti Múzeum számra az új látogatóközpont tervezési és előkészítési munkálataira.

Kemma.hu

Bencsik János miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő Facebook-oldalán adott tájékoztatást a támogatás részleteiről. Mint írja, az 55 évvel ezelőtt feltárt vértesszőlősi régészeti bemutatóhelyen fél évszázad alatt nem volt érdemleges fejlesztés, így a képviselő régóta dédelgetett tervei egyike volt az előembertelep új, a szakemberek és fiatalok számára egyaránt vonzó látogatóközponttal történő megújítása.

A fejlesztések megvalósításához 450 millió forint tervezési támogatást biztosít a kormány a telepet felügyelő Magyar Nemzeti Múzeum számára, a döntésről szóló kormányhatározatot kihirdették a Magyar Közlönyben is. A kialakított koncepció alapján a látogatóközpont kiegészül egy turisztikai elemmel is. Helyet kap benne egy kerékpárkölcsönző és kerékpármosó, továbbá zuhanyzási és átöltözési lehetőséget is biztosítanak a kerékpáros turisták.

Két, a látogatóközpontból induló kerékpárutat is építenek: az egyik a baji szőlőhegyet érintve csatlakozik majd a Neszmélyi borvidék kerékpárút-hálózatához, a másik pedig a Gerecsén keresztül Vértestolnánál kapcsolódik az ugyancsak megépülő Tarján-Agostyán közötti kerékpárúthoz. A múzeumshop mellett a Neszmélyi borvidék bortermelőinek és kézműves élelemelőállítóinak termékei is elérhetőek lesznek, részletezte Bencsik János.

" data-show-text="true" data-width="">

">Otthonteremtési támogatás Samunak – Vértesszőlős

A Kormány 450 millió forintot biztosít az új látogatóközpont tervezési...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában