bosszantó

2020.11.15. 15:47

Itt a poloskatérkép: kiderült, hol van a legtöbb megyénkben

Nyergesújfalun és Lábatlanon kiugróan magas a poloskák száma, bár megyénk még így is csak a közepesen fertőzöttek közé tartozik – derült ki a Sokk a rovar Facebook-oldal felméréséből.

Körtvélyfáy Dina

A közelmúltban megérkezett a márványos poloska második generációja, végleges megoldás azonban még mindig nincs a kártevők ellen.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Az elmúlt öt évben vált tömegessé a jelenléte hazánkban az invazív címeres poloskáknak. Nemrégiben 14 ezren töltötték ki ugyanis azt a kérdőívet, amelynek alapján kirajzolódott az országos poloskatérkép, amit online sajtótájékoztatón dr. Bajomi Dániel, a Sokk a rovar Facebook-oldalt működtető Bábolna Bio Kft. ügyvezető igazgatója mutatott be.

Fotó: BioFram

Dr. Bajomi Dániel arról is beszélt, hogy az ázsiai márványpoloskát és a zöld vándorpoloskát már szinte mindenhol észlelik az országban. A lakásokban megjelenő poloskák nem a hazai, mérsékelt égövi fajok képviselői, hanem az áruk és emberek intenzív, kontinenseket átívelő mozgásával behurcolt, invazív címeres poloskafajok. Enyhébb klímájú trópusi, szubtrópusi területekről származnak, hozzánk elsősorban Dél-Európából és a Távol-Keletről jutnak be.

Fotó: BioFram

Melegkedvelők, így az idő lehűlésével ösztönösen keresik a melegebb, telelésre alkalmas helyeket, amiket főleg a lakások közelében találnak meg.Bár a legtöbb észlelés Budapestről és a legnagyobb városokból érkezett, a valós fertőzöttséget jobban mutatják a lakosságarányos számok. Ezek alapján a déli megyékben van a legtöbb invazív poloska. Mint kiderült, megyénk csak a közepesen fertőzött kategóriába került, Oroszlányon és Tatabányán kevesebb a poloska, míg Komáromban és Esztergomban már jóval több rovarral találkozunk. A legtöbb poloskát Nyergesújfalun és Lábatlanon észlelték, ahol kiugróan magas a számuk.

Fotó: BioFram

Hazánkban nincs természetes ellenségük, fennmaradásukat a klímaváltozás is segíti. Tápnövényeket is találnak, kedvencük az alma, paradicsom és a bogyós gyümölcsök.

Meg kell tanulni együtt élni velük

Dr. Vásárhelyi Tamás kutató biológus a sajtótájékoztatón arról is beszélt, bár a terményt károsíthatják a poloskák, a lakásban nem veszélyesek. Ha nem szeretnék, hogy bejöjjenek a házba, fontos, hogy résmentesen illeszkedjenek a szúnyoghálók az ablak- és ajtókeretekhez, a jó szigetelés is elengedhetetlen. Fel kell számolni minden lehetséges búvóhelyet a ház körül. A biológus azt is hozzátette, meg kell tanulnunk együtt élni a poloskákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában