irány a természet

2020.11.04. 17:35

Élőben tapasztaltuk meg, miért veszélyes saját szakállra gombát szedni

Tele volt gombászokkal a szombat reggeli Tardosi busz. A csapat Gorba-tetőre igyekezett, onnan indult sétájuk le egészen az agostyáni Ökofaluig.

G.D.V.

A kirándulást a Zöld Sziget Kör Természetvizsgáló Közhasznú Egyesület szervezte, a túravezető pedig Oláh András volt, az egyesület elnöke. Gorba-tetőn újabb csapat csatlakozott a buszról leszállókhoz, így már mintegy 60 fő gyűlt össze. Az indulás előtt még egy gyors eligazítást tartott a túravezető.

– Nagyjából végig erdei úton fogunk menni, amit turistajelzés is mutat. Az első pihenő Hideg-kúton lesz, majd a szénégetőnél várjuk be egymást, végül az agostyáni Ökofalu lesz a végállomás. Érdemes bemenni az erdőbe is, és ott keresni az avar alatt megbúvó gombákat – mondta a túravezető. Hozzátette: természetesen egy gombaszakellenőr is megy a csapattal, aki a kirándulás végén átválogatja a zsákmányt, kiszűrve a veszélyes kalaposokat.

Szerencsére még az idő is a gombászoknak kedvezett: az eső nem esett, és hideg sem volt. Azonban az út inkább egy sártengerhez hasonlított, haladni nehezen lehetett rajta. Így a csapat hamar a fák közé merészkedett. A lehullott falevelekkel borított talaj rengeteg gombát rejtett.

Gyerekek is

Az agostyáni Ökofaluba leérve már jócskán elfáradt a társaság. Így a padokon megpihenve várták, hogy az újságpapírra kitett gombákat átvizsgálja a szakértő. Sajnos sok gomba kidobásra várt. Ahogy összegyűlt a csapat kiderült, hogy a legfiatalabb gombászó alig múlt kettő éves. Bár kosara csak pár szem kalapost rejtett, édesanyja nagyon büszke volt rá, hogy saját lábán tette meg 3,5 óra alatt a bő 3 kilométeres távot.

Mindenki boldogan szedte kis kosárkájába a kalaposokat. Azonban örömük nem tartott sokáig, Füredi Réka, a gombaszakellenőr összehívta a csapatot, hogy átnézzék zsákmányaikat.

– Ez a fehér mérgező, ettől a lilás-rózsaszínestől pedig gyomorrontást kapunk. Ez itt szürke tölcsérgomba. Jó lenne, de sajnos már túl öreg, nem ehető – válogatta a gombákat a szakártő. Végül mindenkinek ki kellett öntenie a kosara tartalmát. – A legtöbb gomba nem volt ehető, és mivel már összekeveredtek inkább eldobjuk őket – magyarázta Réka, aki kérdésünkre elárulta, hogy most főleg a szürke tölcsérgombát érdemes keresni. A közkedvelt őzlábból 1-2 hete volt rengeteg.

– Az őzlábgomba a kicsit melegebb időt szereti. A korábbi hetek időjárása volt ideális nekik, most hidegebb, téliesebb időt kedvelő fajtákat találhatunk. Ha kicsit újra felmelegszik a hőmérséklet elképzelhető, hogy találhatunk még őzlábgombát – árulta el a szakember. A csapat a kapott tanácsokkal felvértezve már bátrabban vágott neki a gombakeresésnek. Közben megtudtuk, hogy Ászárról, Komáromból, Tatabányáról, sőt még Budapestről is érkeztek gombászok.

A túravezető elmondta, hogy vannak visszatérő túrázók, de a társaság fele most csatlakozott először hozzájuk. Mint megtudtuk, az egyesület immár 30 éve szervez őszi gombászást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában