elkötelezettség

2020.10.18. 13:55

Saját tévécsatornát teremtett élete településének az egykori csolnoki polgármester

Augusztus 20-án Csolnokért díjjal tüntették ki Bérces József nyugalmazott polgármestert, aki húsz éven át vezette a települést. A közéletben még mindig aktív szerepet tölt be, családja mellett a közösségekre is sok időt fordít.

Walczer Patrik

– Ez a falu az életem – mondta röviden Bérces József, hogy mit jelent számára a Gete-hegy lábánál fekvő település. Ott született, ott töltötte gyermekkorát, melyből csupa kedves emléket őriz.

– Szüleimnek hála, az általános iskola elvégzését követően az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumba kerültem. Annak idején a társadalom egyes rétegeiben nem számított jó ajánlólevélnek, ha valaki a ferencesekhez járt, emiatt először fel sem vettek az egyetemre. Mégis hálás vagyok nekik, ugyanis ez a jelenség kitartásra nevelt – idézte fel.

Érettségi után elektronikai műszerész lett, majd második alkalommal immár a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolára jelentkezett, ahol számítástechnikai diplomát szerzett.

– Kezdetben elektronikai műszerészként dolgoztam, majd egy vállalatnál voltam középvezető. A kilencvenes évek elején arra készültem, hogy számítástechnikai vállalkozást alapítok. Végül nem így alakult – mondta Bérces József.

Fiatalkorától kezdve érdekelték a csolnoki események, eljárt falugyűlésekre. A nyolcvanas években volt egy komoly vitát kiváltó ügy, ami környezetvédelmi problémát is jelenthetett volna a község számára. Akkoriban sokan tőle érdeklődtek újabb fejlemények iránt, ami szintén büszkeséggel töltötte el.

Elkezdte egyre komolyabban venni a témát, fórumokon hangoztatta a véleményét. Volt a településen egy Csolnokért Baráti Kör nevű társaság, melynek természetesen ő is tagja volt. Ez a csoportosulás igazi háttércsapatként támogatta őt, és közösen sikerült elérni a céljukat. A rendszerváltás után felkérték és biztatták, hogy induljon el a polgármesteri választáson. Először hezitált, majd feleségével is megbeszélte döntését. Végül ő lett az új rendszerben az első csolnoki polgármester.

– Beiratkoztam a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemre azzal a szándékkal, hogy minél jobban kiismerjem magam a közigazgatás területén. Végül közszolgálati menedzser diplomát szereztem. Egyik tanáromnak sokat segítettem a közigazgatási szakmai anyagokkal bővített német nyelvvizsga kidolgozásában – mondta.

Bérces József hamar rájött arra is, hogy a célkitűzések megvalósításához nem elég négy év, ugyanis hosszabb távra kell tervezni. Húszéves polgármesteri pályafutásának fontos állomása volt a csatorna- és gázvezeték-hálózat kiépítése, igaz, utóbbi miatt le akart mondani, de barátai és képviselőtársai meggyőzték a folytatásról.

– Egyik első beruházásunk a kábeltévé volt, ragaszkodtam ahhoz is, hogy legyen egy helyi csatornánk. Egy Commodore 64 típusú számítógéppel szerkesztettem a híreket: egyszer egy idős férfi felhívott, mivel meglepődött a helyi csatornán. Mondtam neki, hogy kapcsoljon vissza az adóra. A gépemmel pedig írtam neki egy kedves üzenetet. Hihetetlen élmény volt számára – idézte fel.

Aztán jött a sportcsarnokprojekt, ami részben megmentette Bérces József életét, mivel ott derült ki egészségügyi problémája. Az irodában sosem jelentkeztek a tünetek, de terheléskor mindig tapasztalta, hogy valami nincsen rendben. 16 évvel ezelőtt meg is műtötték a szívét, és most úgy érzi, hogy jobb állapotban van, mint tíz éve. Persze ehhez hozzátartozik, hogy rendszeresen sportol.

Polgármesteri pályafutása alatt több fontos fejlesztés is megvalósult Csolnokon, mégis a legfontosabbnak az emberi kapcsolatokat tartja. Örömmel emlékszik vissza a civil szervezetekkel való közös munkára, és arra is, hogy olykor békét teremtett a szomszédok között.

– Ha végigmegyek a falun, akkor mosolyognak rám az emberek, és vissza is köszönnek. Ez rendkívül sokat jelent nekem. Nehéz döntést hoztam akkor, amikor nyugdíjba vonultam, de sokat segített az elején, hogy hónapokig én vigyáztam másfél éves unokámra. Nagyon igyekeztem, hogy ebben a szerepkörben is megfeleljek – jegyezte meg.

Bérces József korábban a megyei közgyűlés képviselője is volt, a kistérségi együttműködésben is szerepet játszott. Jelenleg a Hét krajcár Csolnokért Közalapítványban is tevékenykedik, segíti az egyházközséget és a Duna-Pilis Gerecse Vidékfejlesztési Egyesület elnöke. Utóbbi szervezettel Leader­-pályázatok révén kisebb, apróbb projektek megvalósítását segítik. Bár már nyugdíjas, hihetetlenül aktív: a család mellett a saját testi-lelki egészségére és a közösségekre is kellő energiát és időt fordít. Tudja azt is, hogy az ember teljesítőképessége véges, de a jövőben is igyekszik minden megkeresésnek eleget tenni.

Évente legalább húsz könyvet elolvas

Bérces József sorkatonai szolgálata alatt sokat olvasott, előfordult, hogy emiatt „büntetésből” takarítania kellett. Nyugdíjasként újra szívesen vesz könyveket a kezébe, évente legalább húsz könyvet végiglapoz elejétől a végéig. Igyekszik könnyebben fogyasztható műveket választani, de a nehezebben követhetőket, például Thomas Mann József és testvérei című könyvét sem veti meg, utóbbinak korábban többször is nekifutott. Olvasás terén is jellemző rá a kitartás, gyakorlatilag nem képes arra, hogy félbehagyjon egy könyvet. Műfaj tekintetében inkább a szépirodalmat szereti, de más stílusokat is kedvel.

Balaton-kör

Csolnok korábbi polgármestere néhány évvel ezelőtt teljesítette az Országos Kéktúrát, de szeret teniszezni és kerékpározni is. Nyugdíjba vonulása óta már majdnem 50 ezer kilométert tekert. Szintén figyelemreméltó, hogy minden évben körbebiciklizi a Balatont, ami nyugdíjasként hatalmas teljesítmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában