modern városok

2020.10.16. 07:00

Bencsik János: minden tatabányai fejlesztés végigvihető

Egyeztetést követően sajtótájékoztatón ismertette csütörtökön az újságírókkal a Modern Városok Programjához kapcsolódó pénzügyi átcsoportosításokat Bencsik János országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos és Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Bencsik János országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos elmondta: az elmúlt hónapokban többször is egyeztettek a város vezetőjével, az alapvető kérdésekben megállapodtak.

– Határidőn belül minden tatabányai fejlesztés végigvihető, lezárható, elszámolható – nyitotta a tájékoztatót Bencsik János. Kiemelte: a Modern Városok Programja keretében megvalósuló fejlesztések egy része módosításra szorul.

– Jó várospolitikai döntésnek tartom, és támogatom ezeket a törekvéseket – tette hozzá. Elsőként a városi piac új helyszínre költöztetésének átgondolását említette. Az így felszabaduló 2 milliárd forint átcsoportosítása lenne az egyik cél.

A Szent Borbála Kórház fejlesztésére megkötött megállapodásban eredetileg 6 milliárd forint szerepelt, az időközben új elemekkel bővült projekt ennek a háromszorosába fog kerülni. Tervezik ugyanis a régi bányászfürdő áttelepítését és két tatai rehabilitációs osztály átköltöztetését.

– A közgyűlés támogatásával csaknem 5 milliárd forintot lehet átcsoportosítani a Modern Városok Programján belül, és megkezdődhet a kormányzati egyeztetés a hiányzó összegről is.

A tervezett beruházások megvalósulhatnak (Fotó: Dallos István / 24 Óra)

A politikus elmondta: kezdeményezik, hogy a Bánhidai Erőmű revitalizációs projekt a terület rekultivációját követően a rozsdaövezeti programban kapjon hasznosítási támogatást. Az egykori bányakórházból katolikus gimnáziummá alakuló épületéhez 2 milliárd forint többletforrást kell biztosítani, és felmerült a kenyérgyári kereszteződés átépítése is. Hozzátette: egyeztetett a helyi képviselőcsoportokkal, amelyek támogatásukról biztosították az átcsoportosítást. Előzetes egyeztetéseket folytatott a kormányzattal és a Pénzügyminisztériummal is: amennyiben Tatabánya közgyűlése zöld utat ad ezeknek az elképzeléseknek, megtörténhet a források átvezetése.

Szücsné Posztovics Ilona hozzátette: a megválasztását követően az elsők között tekintette át a Modern Városok Programja és a TOP-források felhasználását. Ezek alapján folytatta le egyeztetéseit Bencsik Jánossal, és születhetett meg közös álláspontjuk az átcsoportosításokról.

A közgyűlési döntésre várva

– Megválasztásomkor az áttekintett dokumentáció alapján látszott, hogy vannak olyan támogatási célok, amelyek nem tudnak megvalósulni, illetve akadályokba ütközhetnek – mondta Szücsné Posztovics Ilona. – Az új piacot eredetileg a volt Turul mozi helyére tervezte a város – itt egymilliárdos forráshiánnyal kellett számolnunk. Az 1,3 milliárdos TOP, és a csaknem 600 milliós Magyar Városok Programja támogatás átcsoportosításával egyszerre valósíthatjuk meg a Konzum felújításának első ütemét, és modern, új piacteret hozhatunk létre. Gondot jelent a kenyérgyári csomóponton az ipari park megközelíthetősége. A közgyűlés támogatásával és a kormányzat jóváhagyásával, szűk határidő mellett, 2022 decemberének végéig megvalósulhat több program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában