Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra

Szücsné Posztovics Ilona: Kapocs kívánok lenni a tatabányai hivatal és a képviselők között

Folytatni szeretné a nagyobb beruházásokat, de néhány esetben áttekintené a jelenlegi terveket. Számonkérhetővé, nyilvánossá szeretné tenni a városi képviselők munkáját. Tatabánya polgármesterével, Szücsné Posztovics Ilonával beszélgettünk.

– Meglepődött a győzelmén, vagy számított rá?
– A kampány közben tapasztalt találkozások, beszélgetések alapján azt gondoltam, hogy az emberek változást akarnak, s így nagy eséllyel meg is választhatnak. Augusztus elsején mutatkoztam be, és két és fél hónap alatt sikerült 55 ezer választóval megismertetni a nevem, a céljaimat. Nagy feladat volt. Az utolsó napokban többen mondták: jó eredménynek számít, ha párezer szavazattal maradok alul. Ez elkeserített, s a szavazás napján nem is követtem a híradásokat. Otthon voltam nyolc hónapos unokámmal és azon gondolkodtam, hogy gratulációm mellett azt kívánom majd Schmidt Csabának: élje át azt a lélekérintést, amit az emberekkel való találkozások alkalmával tapasztaltam. Este, amikor támogatóimmal néztük az eredményeket, valóban meglepődtem.

– Hogy zajlott a gratuláció?
– Még aznap este felhívott Schmidt Csaba, s szó esett egy későbbi személyes találkozóról is. Igen sokat dolgozott az elmúlt időszakban, nagy erőfeszítéseket tett a városért. Amikor az irodát átadta, akkor is hosszasan beszéltünk. Elmondtam, hogy szakmai vezetőként szeretnék dolgozni a város élén. A közgyűlésen belül Schmidt Csaba tudása, önkormányzati tapasztalata nagyon komoly értéket képvisel és bízom benne, ezt a tudást nem politikai ellenállásra, hanem a város fejlődése érdekében használja fel.

– Ön számít a segítségére?
– Természetesen. Bízom benne, hogy sikerül száműznünk a pártoskodást. Orbán Viktor miniszterelnök többször nyilatkozta: szívesen dolgozik együtt minden olyan ellenzéki városvezetővel, aki a település fejlődését szolgálja. Én készen állok. Úgy látom, már a város is megnyugodott. Vége a kampánynak, kezdődhet a közös munka.

– Bencsik János országgyűlési képviselővel is egyeztetett?
– Igen, beszéltünk. Első kérdése az volt: mi lesz a beruházásokkal? Megerősítettem: minden, ami a város érdekét szolgálja, természetesen megy tovább. Mindketten szeretnénk, ha a város nyugodtan működne, gyarapodna.

– Milyen változás várható a hivatalban és az önkormányzati cégeknél?
– Szeretném, ha a velem együtt dolgozó vezetők egymással szoros munkakapcsolatot alakítanának ki. A feladat ismeretében megfelelő vezetői kontroll mellett önálló munkavégzésre lennének képesek. Szeretnék a jövőben a hivatal jelenlegi vezetőivel együtt dolgozni. Az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok vezetőinek állását ugyanakkor a szerződéseik áttekintése után meg kívánom pályáztatni. Szeretném, ha olyan emberek kerülnének oda, akik az adott cég jövőképét pozitívan erősítik. Én egy kapocs kívánok lenni a hivatal és a képviselők között. Fontos, hogy a képviselők az adott városrész érdekeit tartsák szem előtt, ne pártérdekek mentén szavazzanak. Nyolc párt véleményét szeretném egyeztetni, közös nevezőre hozni, s fontos, hogy ez alapján hozzon a közgyűlés döntéseket. A cél a város fejlődése, nem a politikai pártok csatározása.

– Hangsúlyozta a kampányban, hogy független, de a Demokratikus Koalíció (DK) kérte fel az indulásra. A DK iránya a meghatározó a gondolkodásában?
– A DK megkeresésekor már egy ötpárti egyeztetés történt. Ennek a jelentősége az volt, hogy összefogtak az ellenzéki pártok, s így egy jelöltet indítottak Tatabányán. Ha ez nem így zajlik, nem vállalom el, nem teszem kockára vállalkozásainkat, családomat. Sokan meg is kérdezték: miért vállalom?

– S miért vállalta?
– Tatabánya önkormányzatának vezetése számomra olyan szakmai kihívás, amit nagyon kevesen élhetnek meg. Nincs számomra nagyobb szakmai dicsőség annál, hogy foglalkozhatok a város gondjaival, költségvetésével, végigvihetem a beruházásokat. Úgy éreztem, hogy ha ezt nem vállalom el, akkor örökre bánni fogom. Ez egy gyönyörű feladat. Csak ez után jön a politika, amiben én nem vagyok túl jó. A nyíltságom nem mindig erény, én gyakran beszélek keveset és mondok sokat.

– Mégis hat párt támogatta, mindegyikkel egyeztetnie kell. Hogyan tudja így megtartani a függetlenséget és a szakmaiságot?
– Függetlenként kerültem a város élére hat párt támogatásával. Semmilyen pártideológia nem tántoríthat el attól, hogy a városlakók érdekében hozzuk meg a döntéseinket. Nyilvánosságot szeretnék minden szinten. A választókörzetekben élőknek is tudniuk kell, hogy saját képviselőjük egy-egy témában hogyan szavaz. Számonkérhetővé kell tenni minden egyes döntést, s ebben fontos a média szerepe is. Szeretném, ha az egyéni felelősség hangsúlyosabb lenne a képviselői munkában, mint a frakciófegyelem. Megértem a pártokat, de a tatabányaiakat nem ez érdekli, hanem az, hogy elvitték-e a szemetet, vagy felújították-e a járdát. Én nem pártokat és pártembereket látok majd a közgyűlési teremben, hanem a lakosság érdekeiben munkálkodó képviselőket. A városnak működnie kell, s a közgyűlésnek szakmai elvek alapján dolgoznia.

– Akár igent mond a Fidesz-KDNP frakció felvetéseire is?
– Biztosan, ha a város, a lakosok érdekeit szolgálja. Remélem, közösen, együtt tudunk dolgozni. A kampányban is ezt tettük: hat különböző párt volt az elején, akik emberként egymásért, egy közös célért dolgoztak. Az emberi összefogás erősebb kötelék, mint a politika. A választási eredmény is ezt bizonyítja. A 12 választókörzetből pedig kilencet meg is nyertem, a többiben is kevés vokssal maradtam csak alul.

– Az átláthatóság és számonkérhetőség miatt több lakossági fórumot szeretne?
– Igen. Fontos, hogy a döntések előkészítésébe is vonjuk be a lakosságot. Tudják, hogy mi miért történik, legyen véleményük, javaslatuk. Ugyanakkor sok szakember él a városban, akik jó ötletekkel is segíthetik a városvezetés munkáját. Ha a döntéseket az itt élők magukénak érzik, abból mindenki profitálhat.

– Cáfolta, hogy leállítják a tatabányai építkezéseket, de arról is beszélt, hogy lesz, amit újraterveznek. Melyeket?
– A nagyobb beruházásokat folytatni kell. Néhány esetben azonban szükséges áttekinteni a terveket. A hatezer fő befogadására alkalmas sportcsarnok esetében például megfelelő érdekképviseletre van szükség a működési költségek vállalásáról. Jó lenne meghatározni, hogy ki viseli a plusz terheket. A Csónakázó-tó projektjét is át kell tekinteni. A görkorcsolyapálya áthelyezését, a csaknem negyven fa kivágását, és az acélszerkezetű hidakat és stéget. Mindezt nagyon gyorsan, hiszen a beruházást folytatni kell. Nem cél, hogy leálljanak a városi építkezések, inkább azok racionalizálása, áttekintése a hangsúlyos.

– A Hatostelep és a Mésztelep is szóba került a kampányban. Hogy látja ezek jövőjét?
Az integrált településfejlesztési stratégiában már leírták évekkel ezelőtt, hogy az itt élőket elköltöztetik, és ipari övezetté nyilvánítják a területet, ami meg is történt. Fontos az itt élők életminőségének a javítása. A városnak kétezer önkormányzati bérlakása van, s ezek negyede komfort nélküli, ami döntően a Hatostelepen és Mésztelepen található. Az önkormányzat itt nem gondos gazda, ha nem vállalja fel ennek a környéknek a rehabilitációját. A lakáskörülmények javítása után a környezetet is rendbe kell tenni. Nem kell a város szívébe költöztetni az itt élőket, hiszen vannak a környéken is olyan épületek, ahol bérlakásokat lehet kialakítani, és az ott lakók örömmel veszik, ha javítjuk életszínvonalukat. Az önkormányzat 300 milliót forintot nyert a VI. telep rehabilitációra, ebből kellene ezt megvalósítani – ha még rendelkezésre áll a forrás.

– Melyek a legfontosabb teendői még ebben az évben?
– Mielőbb meg kell ismernem a futó projekteket. Fel kell állítanunk a bizottságokat a működéshez, aztán már kezdődik a 2020. évi költségvetés tervezése. Az polgármesteri feladatok átadás-átvétele megtörtént, melynek során Schmidt Csaba kiegyensúlyozott pénzügyi helyzetről beszélt. A futó projektek támogatásai a város bankszámláin pihennek, azonban azok megvalósulásával már most látszik, hogy jelentős pénzügyi hiány fog keletkezni. Ezek a támogatások 2015-2016-2017. évi döntésekből származnak, melyekhez képest a beruházások értéke 15-20-25 %-kal magasabb. Azon dolgozok, hogy három héten belül a lakosság felé tárjam azt a várható pénzügyi hiányt, amelyet a projektek befejezésével a városnak finanszírozni kell. Fontos a médiakommunikáció, mert ez most nagyon gyenge pontja a hivatalnak. A tatabányai lakossággal kell közvetlen kapcsolatot építenünk. Prioritást élvez a vasútállomás akadálymentesítése. Lifteket helyeznénk el addig, amíg nem épül meg az új. Később ezeket áthelyezhetjük más közintézménybe.

– Mivel lenne elégedett a ciklus végére?
– Akkor leszek elégedett, ha öt év múlva az utcán sétálva sok mosolygó arccal találkozom. S persze, ha ismét megválasztanak Tatabánya polgármesterének.

Gondoskodó polgármester kíván lenni
– Nőként, anyaként ösztönösen gondoskodóak vagyunk – mondta Szücsné Posztovics Ilona. – A személyes találkozások alkalmával azt éreztem, ez hiányzik az embereknek. A tatabányaiak nem érzik jól magukat, rendezetlennek tartják környezetüket, hiányoznak a folyamatos karbantartások. A városi fejlesztéseket sem érzik magukénak, mert nem kérték ki a véleményüket, vagy nem annak megfelelően valósítják meg azokat – például az újvárosi piac esetében. Tizenöt évig voltam egy férfias közegben, a Vértes Volán Zrt-nél gazdasági igazgató, vezérigazgató-helyettes. Gyenge nőként nem tudtam volna szakmai tekintélyt kivívni. A tizenöt év engem igazolt, s erre törekszem itt is.

 

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Több mint kétezer diák vett részt az MVM Okosbútor versenyén
BL-selejtező
Huszonöt év után csoportkörben a Ferencváros
átadóünnepség / 48 perce
ITM államtitkár: az idén 102 milliárd forintból 207 útfelújítási projekt valósulhat meg
2010 és 2019 között több mint hatezer kilométernyi közút újult meg 755 milliárd forintból.
Gyász
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szűcs Zoltán kocsi lakos életének 87. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. október 2-án, pénteken, 15 órakor lesz a kocsi református temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen halottunkat utolsó útjára elkísérik, sírjára virágot helyeznek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Dr. Szilágyi Imréné a Tatai Kórház volt dolgozója 90 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. szeptember 30-án, szerdán, 13 órakor lesz Tatán, az Almási úti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, a ravatalra koszorút, virágot helyeznek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Szomorú szívvel emlékezünk a felejthetetlen Kerekesné Barsi Mária Kinga halálának 6. évfordulóján. Családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Kele Miklósné Ásoth Etelka 90 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 26-án, szombaton, 13 órakor lesz a kocsi református temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, a ravatalra virágot, koszorút helyeznek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Kovács Elemérné Szántó Mária 97 éves korában elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra a komáromi temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Csicsai Péter János a CSISZER-KER Kft. ügyvezetője 41 éves korában váratlanul elhunyt. Felejthetetlen halottunk temetése 2020. szeptember 28-án, hétfőn, 15 órakor lesz a dunaszentmiklósi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik temetésén megjelennek, sírjára virágot helyeznek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Varga László Tata, József Attila utcai lakos 47 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 25-én, pénteken, 15 órakor lesz a tatai Környei úti temető ravatalozójánál. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik szerettünk búcsúztatásán megjelennek. A gyászoló család
"Csendesen alszik, megpihent végleg, angyalok bölcsője ringatja már, nem jöhet vissza, hiába hívjuk, emléke szívünkben otthont talál." Fájó szívvel tudatjuk, hogy id. Krivanek Tibor elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. szeptember 25-én, pénteken, 9 órakor lesz Tatabányán, az újtelepi temető új ravatalozójánál, utána a hamvakat szűk családi körben helyezzük örök nyugalomra. Kérjük, kegyeletüket 1-1 szál virággal róják le. Aki ismerte és szerette őrizze meg emlékezetében. Szerető családja
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Kaczor Jánosné Horváth Mária 79 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 25-én, pénteken, 16 órakor lesz a kecskédi temetőben római katolikus szertartás szerint. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk temetésén megjelennek, sírjára virágot, koszorút helyeznek és fájdalmukban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
"Szeretteim, én már elmegyek. Küzdöttem, de már nem lehet. A csend ölel át és a szeretet, Isten veletek!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Cs. Kiss Ernőné 85 éves korában csendesen elhunyt. Temetése 2020. szeptember 25-én, pénteken, 17 órakor lesz Tatán, a Kapucinus templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, a ravatalra koszorút, virágot helyeznek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Baracskai Ferenc 81 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 25-én, pénteken, 11 órakor lesz a csémi temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk temetésén megjelennek, sírjára koszorút, virágot helyeznek, s gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
"Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek, Ők itt maradnak bennünk csöndesen még." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Maczkó János a KIMÉV volt igazgatója tatai lakos 79 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. szeptember 25-én, pénteken, 13 órakor lesz Tatán, a Környei úti temetőben. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Krajcsirovits Henrikné Boros Hermin tanárnő 86 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. szeptember 24-én, csütörtökön, 14 órakor lesz Tatabányán, az újtelepi temetőben, a régi ravatalozóban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen halottunkat utolsó útjára elkísérik és mély gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
"Elcsitul a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott, Számunkra Te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Varga Józsefné Szent Mihály pusztai (Iskolasor) lakos életének 69. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. szeptember 25-én, pénteken, 17 órakor lesz a nagyigmándi református temetőben. A gyászoló család Drága emléke szívünkben örökké él!
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Baranyai Antal a Központi Műhely volt dolgozója 78 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. szeptember 23-án (szerdán), 14 óra 30 perckor lesz a vértessomlói temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Mihele László 85 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. szeptember 23-án, szerdán, 11 órakor lesz Tatabányán, az újtelepi temetőben (sírnál). Kérjük, kegyeletüket egy szál virággal róják le. A gyászoló család
Ha fejfád mellett ég a gyertya, Látjuk benne arcod, Oda föntről - messzeségből, Karod felénk nyújtod. Vigyázol ránk mos is, tudjuk, Ugyanúgy mint régen. Drága jó férj, s édesapa sosem feledünk Téged!" Fájó szívvel emlékezünk Pisla Ferenc halálának 6. évfordulóján. Szerető családja
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Juhász Gézáné Pokornyi Mária életének 80. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. szeptember 22-én, kedden, 15 órakor lesz a komáromi temetőben. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Polák Imréné Mimi néni 85 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt. Drága halottunk hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra. Aki ismerte és tisztelte őrizze meg emlékezetében. A gyászoló család
"Elcsitul a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott, Számunkra te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Varga József nyugalmazott rendőrőrnagy 67 éves korában hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt. Temetése 2020. szeptember 22-én, kedden, 14 órakor lesz Tatabányán, az újtelepi temető új ravatalozójánál. A gyászoló család
retro szingli / 2 órája
Fodor Zsóka: lefekvés után eltölt a magány
vajon ki ő? / 2 órája
Keressük meg együtt a 75 éves Harisnyás Pippit!
természetvédelem / 3 órája
A föld alá viszi a villanyvezetékeket az E.ON a túzokok védelmében
az időjárás hatása / 4 órája
Végre, a végéhez közeledik a parlagfűszezon
különös eset / 4 órája
Lezúzta a villanyoszlopot meg kis híján a buszmegállót - eltűnt a sofőr Tatabányán
Kemma.hu
rangos esemény / 5 órája
Életműdíjat kap Persányi Miklós