Szomorú tapasztalatokról számolt be a Tatára vonatozó nagymama

Egyre több helyen kötelező a maszk viselése a koronavírus terjedésének megakadályozására. Már nemcsak a tömegközlekedési eszközökön, hanem állomások és megállóhelyek helyiségeiben is kötelező eltakarni mind az orrot, mind a szájat. Körbenéztünk, vajon betartják-e az emberek az új szabályokat.

Goletz-Deák

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Rendszeresen utazik vonattal unokáihoz látogatóba Kis-Kós Magdolna a fővárosból Tatára. A nagymama hetente kétszer teszi meg a távot. Amikor kedden leszállt a vonatról, a tapasztalatairól kérdeztük.

– A vonaton sokan vannak, akik nem viselnek maszkot, vagy nem húzzák fel az orrukra. De olyat is többször láttam már, csak akkor vette fel valaki, amikor a kalauzt látta közeledni. Ha valaki szól nekik miatta, visszabeszélnek vagy kiröhögik. Én inkább már rutinosan megpróbálok minél messzebbre ülni a többiektől – mesélte tapasztalatait a nagymama, aki szerint a kalauzok sem mindig húzzák fel az orrukra a maszkot. De a jegypénztáraknál sem hordja mindenki.

Pedig az új szabályozás szerint már nemcsak a vonatokon és a buszokon, hanem azon állomások és megállóhelyek helyiségeiben is kötelező viselni a maszkot, ahol az utas a felszállás előtt vagy után tartózkodik. Megkérdeztük a MÁV Zrt.-t, ez pontosan mit is jelent. Elmondták, szabadtéren, azaz a peronon továbbra sem kötelező a maszk viselése. Azonban a belső helyiségekben, a várókban, jegypénztáraknál már el kell takarni mind az orrot, mind a szájat.

Kiemelték, hogy ezentúl se sállal, se a kendővel nem lehet helyettesíteni a maszkot. A vasúttársaság és a Volánbusz is minden olyan 6 év feletti utasát kizárja az utazásból, aki nem a rendeletben előírt módon viseli a maszkot. Az elmúlt héten az esztergomi vonalon egyszer már félórás késést okozott az egyik utas szabályszegése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában