tatai dandár

2020.09.08. 11:30

Gránátokkal céloztak és akadályokkal küzdöttek az új kadétok a tatai gyakorlótéren

Akadálypályán kellett helyt állniuk, és gránáttal kellett célba dobniuk az újonc kadétoknak a tatai dandár gyakorlóterén. Az 50 fiatal a Kempelen Farkas Szakközépiskola honvédelmi ágazatának gólyatáborában töltött el három napot, amit a megyei területvédelmi zászlóalj szervezett.

Goletz-Deák Viktória

Egyenruhában, katonás sorban érkeztek a kadétok az MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz. A 14 éves fiatalok nem kis feladatra vállalkoztak: A Kempelen Farkas Szakgimnázium honvédelmi tagozatára jelentkeztek, ahol elméleti és gyakorlati órákon ismerkedhetnek meg a honvédséggel.

Az iskola megkezdése előtt egy kis ízelítőt is kaptak: a Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 12. Dula Nándor Területvédelmi Zászlóaljának szervezésében a tatai dandárnál leshették meg, milyen is a katonák élete. Elsőre kipróbálhatták magukat a laktanya akadálypályáján, majd a Szomód melletti gyakorlótéren nézték meg a vízlövészetet, végül egy tájékozódási futóversenyen, az úgynevezett mátrixfutáson is részt vettek.

Az akadálypálya sem jelentett gondot a fiatal kadétoknak (Fotó: Beküldött)

– A 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 12. Dula Nándor Területvédelmi Zászlóalj immár harmadik éve végzi a Kempelen Farkas Szakgimnázium honvédelmi ágazatán a kadétok gyakorlati felkészítését. A diákoknak heti rendszerességgel tartunk többek között önvédelmi, illetve lövészeti képzést – magyarázta Ubornyák Attila főhadnagy, a zászlóalj századparancsnoka, aki hozzátette: a kadétok elméleti oktatását a honvédelem által képzett civil tanárok végzik. Az érettségi után lehetőségük van további egy éves szakképzésen is részt venni, amivel honvédelmi igazgatási ügyintéző végzettséget szerezhetnek.

Gránátokkal is célba kellett találni a táborban (Fotó: Beküldött)

Közben a gyerekek lelkesen felsorakoztak az akadálypálya elé. A katonák először minden elemen végigvezetve megmutatták nekik, hogyan kell teljesíteni a pályát. Legtöbbjükön a két méter magas palánk fogott ki, amit kis nekifutásból lábat fellendítve kellett „megmászni”. Miután sikeresen legyűrték, már gyerekjátéknak tűnt a kúszás, majd a „házrom” ablakán átmászni. Miután a gólyák megismerkedtek az összes akadállyal, jöhetett a váltóverseny.

A kúszással is megbirkóztak a jövő katonái ( Fotó: Beküldött)

Díjat persze nem kaptak a nebulók, a jutalmuk az akadályok legyőzése felett érzett büszkeség. Nem is lett volna sok idő az ünneplésre, mert már indultak is tovább a diákok a Szomód melletti gyakorlótérre, ahol a tatai dandár tüzérei jelenleg a többnemzeti harcászati gyakorlatra, az őszi Brave Warriorra készülnek fel. Ezúttal a látványos vízlövést figyelhették meg a kadétok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában