elhivatottság

2020.09.03. 17:30

A dorogi próbaidős őrmester álma, hogy kutyás rendőrként üldözze a környék bűnözőit

Testvérei példáját követve Gyügyei Márk is a rendőri hivatás mellett döntött: a próbaidős őrmester gyakornokként dolgozik a Dorogi Rend­őrkapitányságon. Célja, hogy járőrkutyával közösen teljesíthessen szolgálatot.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Gyügyei Márk már gyermekkorában érdeklődött a rendvédelmi szervek munkája iránt. Fiatalon gyakran testközelből szemlélte a rendőrségi nyílt napokat és saját bevallása szerint azokon az alkalmakon tetszett meg neki igazán a kutyákkal együtt dolgozó rendőrök munkája. Emellett pedig nagy hatással voltak rá testvérei is, hiszen ikerbátyjai egyfajta jó példával szolgáltak számára.

– A Dorogi Zsigmondy Vilmos Gimnázium rendészeti szakán végeztem, majd felvettek az Adyligeti Rendészeti Szakgimnáziumba. Az az első tanév teljesítése után kineveztek próbaidős őrmesternek. Így kerültem nyáron a Dorogi Rend­őrkapitányságra – mondta.

Gyügyei Márk már az első évben jól érezte magát Adyligeten, ahol hihetetlenül összetartó társaságot ismert meg. A tanév lezárását követően került a lakóhelyéhez legközelebbi kapitányságra. Egyáltalán nem bánja, hogy „hazai” környezetben dolgozik, hiszen jó helyismerettel rendelkezik.

– Már az első napok is eseménydúsan teltek, sok tapasztalatot szereztem. Hamar beláttam, rendőrnek lenni kemény munka és idővel hozzászoktam az éjszakai szolgálatokhoz is. Esténként több esemény szokott történni, napnyugta után indul be igazán az élet a környéken – mondta.

A gyakornok legtöbbször ugyanazzal a három-négy kollégájával együtt teljesít szolgálatot, társai mindenben igyekeznek segíteni neki. Tudja, rendőrként magabiztosnak kell lennie, az intézkedés alkalmával fontos a határozott fellépés. Bár fiatal, az igazoltatás során az állampolgárok nem ellenszenvesek, hanem segítőkészek vele szemben. Például már az okmányok elkérése előtt előkészítik az igazolványokat, a szondáztatásnál is partnerek a vezetők. Önálló intézkedési jogosultsága még nincs, de ha a járőrvezetőtől utasítást kap, akkor ugyanazokat a feladatokat láthatja el, mint egy közterületen szolgálatot teljesítő járőr.

– Az iskola kötelező eleme, hogy minden frissen végzett őrmester jogosítvánnyal rendelkezzen. Most járok vezetni, tapasztalt oktatót fogtam ki. Örülök, hogy hozzá kerültem, hiszen mind emberileg, mind szakmailag kiemelkedő személyiség – mondta.

Az iskola elvégzése után Dorogon maradna, ahol a jövőben kutyás rendőrként dolgozna. A legfontosabb számára az, hogy szülei mindenben támogatják és büszkék rá, hogy teljesítette az álmát.

Házi őrizet

Gyügyei Márk születése óta Dorogon él. Július elseje óta teljesít szolgálatot a városi kapitányságon, de már az első napokban átélt néhány izgalmasabb pillanatot. Egyszer egy házi őrizetben lévő személyt mentek ellenőrizni, aki többszöri szólításra sem reagált, illetve nem nyitott ajtót. Egy kicsit hevesebben is vert a szíve, hiszen nem volt még része hasonló élményekben. Ennek ellenére koncentrált, tudta, figyelnie kell saját maga és járőrvezetője testi épségére is. Végül kiderült, hogy a személy otthon tartózkodott és azért nem felelt a szólításra, mert olyan mélyen aludt. Bár tudja, hogy a rendőrség kötelékén belül irodai, illetve „utcai” feladatkörök is várhatnak rá, személy szerint jobban szereti, ha közterületen tevékenykedhet. A munkáját maradéktalanul elvégző egyenruhásként pedig szeretné, ha csökkenne a bűncselekmények száma, illetve elősegítené a városi közbiztonság javítását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában