Auschwitz

2020.08.09. 06:57

Megemlékeztek a roma holokauszt áldozatairól Esztergomban

A napokban verses összeállítással, beszédekkel és koszorúzással emlékeztek meg a roma holokauszt áldozatairól Esztergomban.

W. P.

Dr. Völner Pál is fejet hajtott

Forrás: Beküldött

Verses összeállítással, beszédekkel és koszorúzással emlékeztek meg a kertvárosi településrészen található Szent István király plébánia udvarán álló emlékműnél. Góman János, az Esztergomi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke felidézte, hogy 1944. augusztus 2-ról 3-ra virradó éjszaka több mint háromezer roma férfit, nőt és gyermeket gyilkoltak meg Auschwitzban, mert „bűnös eszme, emberellenes ideológiai lett úrrá az akkori döntéshozókon.” – A rémtettre ma sincs, és soha nem is lesz elfogadható magyarázat. A roma holokauszt közös ügyünk – tette hozzá.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője többek között arról beszélt, hogy a nemzetiszocializmus és a kommunizmus idején embertelen rezsimek uralkodtak, és a ma élők számára felfoghatatlan dolgok történtek, akkoriban ugyanis sokakat a bőrszíne, származása miatt hurcoltak el, gyilkoltak meg vagy dolgoztattak rabszolgaként.

Dr. Völner Pál is fejet hajtott (Fotó: Beküldött)

Hernádi Ádám polgármester szerint semmi sem tudja eltörölni a gyalázatot, és visszaadni az ártatlan emberek életét. Ő, valamint Duka László, a Komárom-Esztergom Megyei Területi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is méltatta az esztergomi nemzetiségi önkormányzatot, amiért ily módon ápolják az áldozatok emlékét.

Sztojka Attila, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságának esztergomi származású főigazgatója elmondta, hogy minden egyes nap és pillanatban tennünk kell azért, hogy ne történjen meg hasonló tragédia. Úgy véli, hogy az 1944-es esztendő az embertelenségnek a csúcsát jelentette, majd felidézte, hogy milyen események vezettek a roma holokausztig. – A mi szerepünk az, hogy emberek között ne árkok alakuljanak ki, hanem hidak épüljenek, melyek összekötnek, közvetítenek és értékeket adnak – fogalmazott. Végül Szerencsés Zsolt atya járult a mikrofonhoz, aki köszönetet mondott, hogy újra szólhatnak a templom harangjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában