környezetvédelem

2020.08.10. 14:00

Komáromban készítenek bioüzemanyagot a használt sütőolajból

Augusztus 10-e a biodízel nemzetközi napja, ebből az alkalomból a MOL ismét a környezettudatosságra és a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezésére hívja fel a figyelmet.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: Parilov

A MOL közleménye szerint vállalat 2011-ben indította útjára használt sütőolaj-gyűjtő programját, amelynek keretében az elmúlt években több mint 1900 tonna használt sütőolaj gyűlt össze, és ezzel a lakosság több ezer liter élővizet kímélt meg az elszennyezéstől. A háztartásokban használt sütőolajat a vállalat 350 töltőállomásán kihelyezett gyűjtőtartályokba lehet leadni.

A leadott használt olajat a Biofilter Kft. gyűjti össze, majd tisztítás után eljuttatja a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. Az újrahasznosított, környezetbarát terméket a Mol százhalombattai finomítójában használják fel biokomponensként a gázolaj gyártásához.

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása. A háztartásokban használt sütőolaj rendre a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ám ez káros, hiszen az olaj lerakódik a csővezetékek falára, ettől a csatorna eldugul. A szemetesbe öntött olaj pedig a hulladéklerakóban nehezen lebomló hulladékot képez.

Még veszélyesebb, ha a sütőolaj az élővizekbe jut, mert a tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egy csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

A használt olaj gyűjtésben Pest megye jeleskedik 775 tonnával, a második Győr-Moson-Sopron 116 tonnával, a harmadik pedig Veszprém megye, ahol 86 tonnányi használt olajat gyűjtötttek össze és adtak le az emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában