közbeszerzés

2020.08.22. 08:30

Keresik a Dunaalmás-Neszmély közti bicikliút leendő kivitelezőjét

Kiírták a pályázatot az európai turista kerékpárút-hálózat, az Eurovelo 6-os vonalának két település közti 7,5 kilométeres szakaszára.

Kemma.hu

Jövőre elkészül a bicikliút Környe és Vértessomló között

Forrás: shutterstock

Újabb, régóta várt szakaszához érkezett a Komárom-Esztergom megyei bicikliút-hálózat kiépítése a közbeszerzés kiírásával. A bringás út a Bécs és Budapest között tervezett EuroVelo 6-os kerékpárút része lesz, és a biciklisek rácsatlakozhatnak majd a Dunaalmást Szomódon keresztül Tatával és Tatabányával összekötő, kilenc kilométeres Által-ér-menti kerékpárútra. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában zajló projektben részben önálló vezetésű kerékpárúttal, részben pedig a meglevő utak felhasználásával kötik össze Dunaalmást Neszméllyel.

Hidakat is építenek

A kerékpáros útvonalon két helyen épül híd. Kialakítanak Dunaalmás közigazgatási területén, az Izsán árok felett egy 5,5 méteres szabad nyílású, vasbeton szerkezetű, vegyes használatú közúti hídat, illetve Neszmélyen a Nyáraska-patakon egy 5 méteres szabad nyílású, vasbeton szerkezetű kerékpáros hidat is.

A kerékpárút Dunaalmás és Almásfüzitő közigazgatási határánál kezdődik, majd a 4-es számú Esztergom-Almásfüzitő vasútvonalon halad át, ahol egy új, fénysorompóval biztosított új vasúti átjárót építenek ki, derül ki a közbeszerzési értesítőből. A kerékpáros útvonal a 4. sz. vasútvonal meglévő, fénysorompóval biztosított keresztezését követően a vasútvonallal közel párhuzamosan halad, annak Duna felőli oldalán. Továbbhaladva a keresztezi a 10-es főutat és azzal közel párhuzamosan halad tovább Neszmély irányába.

A nyomvonal keresztezi az 1-es főút és Dunaalmás közti 1129-es számú utat, majd a 10-es főutat és csatlakozik a meglévő helyi közúthoz. Ezen szakasz végén, az ingatlanok kiszolgálásának biztosítása érdekeben vegyesforgalmú útként építik ki a szakaszt.

A kerékpárút a neszmélyi szakaszon a Vízimolnár utca meglévő, részben felújítandó burkolatán halad tovább. A Vízimolnár utcából a vasútvonallal alkotott szintbeni vasúti átjáró közelében ágazik el keleti irányba és a vasútvonallal párhuzamosan halad annak Duna felőli oldalán, önálló kerékpárútként, a Neszmélyi Hajóskanzenig.

A bicikliút kétféle kialakítással épül meg: vegyesforgalmú, azaz mezőgazdasági forgalmat is biztosító kerékpárosbarát útként, illetve önálló kerékpárútként. A szakasz mindvégig aszfaltburkolatot kap. A beruházás részeként egy-egy kerékpáros pihenőhelyet is kialakítanak Dunaalmás, illetve Neszmély területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában