Dadabánya Underground Fesztivál

2020.08.24. 18:39

Bányásztörpét is festettek a Dadabányától hangos skanzenben

A várt sikerrel zajlott a 3. Dadabánya Underground Fesztivál Tatabányán, a Bányászati és Ipari Skanzenben. Hűvösben lehetett nézegetni az ipari aktfotókat, forróságban hallgatni különleges zenekarokat és író-zenélő művészeket, vagy nézegetni, hogyan színesednek a hófehér bányásztörpék.

Mórocz Károly

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Tüzesen sütött le a nyári nap sugára az ég tetejéről Tatabányára, azon belül Dadabányára. Petőfi Sándor vagy János vitéz nagyot nézett volna, ha az Ipari Skanzen felé jár szombat délután, amikor kitört a kapunyitási pánik. Velük most nem találkoztunk, de sok különleges művészt megismerhettünk. John Stekl ipari aktfotóiból válogatott. A fekete-fehér, kék és zöld, sárga-piros háttér előtt álló-ülő-mosolygó gyönyörű nőket a Kasházban lehetett nézegetni.

A Szabadtéri Bányászati Múzeumban a vendégek kortárs művészek alkotásait szemlélve gondolkodhattak el az emberi fantázia végtelenségéről. Ennél egyszerűbb volt egy fokkal a bányásztörpe-festés. Az elején még egyforma törpék vidámmá, színessé varázsolói között mexikói művészek is voltak. Szurcsik József Munkácsy-díjas festőművész mentorként figyelte az átváltozásokat, majd festett egy megható képet egy végtelenül szomorú nőről.

Ahogy telt-múlt az idő, Dadabánya egyre hangosabb lett. Sajnosbatár, Rituális Rémtettek, Balaton, Döbbenet, Lajka, BOM, Prell – a színpadon váltották egymást az együttesek. Az állandóságot Réz András esztéta, filmkritikus képviselte, aki óráról órára megosztotta gondolatait az undergroundról, merítgetett a zene és a művészet végtelen kútjából.

Házigazdaként Sopotnik Zoltán szerkesztő, író beszélgetett művészvendégeivel. Legéndy Jácint író és performer, Gyáni Levente (képregény)író, zenész, Áfra János költő, szerkesztő, Juhász Tibor író, költő, szerkesztő vált Dadabánya díszpolgárává augusztus 22-én. Tanulságos, érdekes, meghökkentő, szomorú, röhögésre ingerlő mondatokat hallhattunk.

A kellemes mellékhatás remélhetően sokaknál a további ismerkedés lesz a művészek szövegeivel, no meg például döbbenet a Döbbenettel. Jövőre veletek ugyanitt? Három a magyar igazság, ez már megvolt. A szervezők természetesen szervezik a ráadást. Jó lenne, ha 2021 nyarára elfelejtenénk a maszkokat, már csak rossz emlékként gondolnánk a koronavírusra Tatabányán és Dadabányán.

A Szent Jobb és a Torinói Lepel

A sok különleges bemutatkozás közül a cikk íróját legjobban Gyáni Levente ragadta meg. A Szent Jobb és a Torinói Lepel titkos kalandjai című képregénnyel ismerkedhettünk. A történet röviden annyi, hogy az életre kelt ereklyék radikális környezetvédőkkel szövetkezve megpróbálják átvenni a bolygó irányítását. Ha valaki ezek után elolvassa és megnézegeti, mi minden történik, illetve történhet, javaslom, hogy HALK-zenét hallgasson hozzá: Levente most ebben a zenekarban játszik, előtte a Karabély szövegírója, énekese, gitárosa volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában