megnyugodott a gazda

2020.08.14. 20:47

Hazatértek a bárányok elől elmenekült struccok – nagy bejelentést tett a gazda

A tojó és a kakas két eltévedt báránytól ijedt meg, ám egy nappal később hazatértek a megszokott környezetükbe.

F. M.

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Feleki Marietta

Ahogy arról beszámoltunk, elszökött két strucc Esztergom-Kertvárosból, egy struccfarmról. A madarak két, a farmra tévedt báránytól ijedtek meg annyira, hogy áttörték a kerítést és elszaladtak. A farm hat madara közül azonban három elpusztult az ijedtség hatására.

Gulyás Imre, a struccok gazdája örömmel újságolta, hogy eltűnésük után egy nappal meglett az elszökött tojó és kakas.

– A szomszédom szólt, hogy megtalálták a tojót, amit szépen haza tudtam vezetni. A kakast néhány utcával arrébb fogták be, bár vele volt egy kis nehézség, mert elég agresszív természet. Altatólövedéket vittünk az állatvédőkkel, így tudtuk hazahozni. Egyébként a háztól nem messze, egy kilométerre kóboroltak el.

Az Állatvédő Liga segített hazavinni a strucckakast a farmra. Ahogy " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Facebook-posztjukban felidézik: tavaly már volt dolguk a farmon. Akkor ugyanez a kakas „nem volt jó arc”: ez volt az a túszejtő, aki tavaly többeket sakkban tartott a farmon, és végül az állatvédők menekítették ki az embereket.

Strucctartási kisokos

Hihetetlen, de ezek a hatalmas madarak piciként akkorák, mint egy kiskacsa. Hetente három centit nőnek, és ivarérett korukra elérik a két–két és fél méteres magasságot. A tojók már kétévesen ivarérettek. A kakasok későn érő típusúak: csak 3 évesen válnak nemzőképessé. Súlyuk akár a 150 kilogrammot is elérheti, magasságuk pedig a két és fél métert.

Tartásuk egyszerű, hiszen a madarak jól tűrik a szélsőséges időjárást. A szakirodalom szerint a életük első öt hónapjában kell megadni nekik a 25-28 fokos fedett szálláshelyet, hogy ellenállóvá váljanak. Nagyobb korukban elég egy kifutó és egy fedett etető.

A gazda a felfordulás napján le volt törve, megviselte a két állat szökése, és a másik három veszteség. Mint mondja, az elpusztult állatokkal több százezer forint kára keletkezett.

– El voltam keseredve, hiszen évek óta gondozom, nevelgetem őket. Kis pelyhes koruktól nálam vannak. Már-már le is mondtam arról, hogy folytatom a strucctartást. Aztán most nagy kő esett le a szívemről, hogy a kakas és a tojó meglettek, és folytatom. Maradt még rajtuk kívül egy másik tojó, így egy szép családot alkotnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában