Avatás

2020.07.13. 11:54

Szeretett háziorvosuk emlékére avattak emléktáblát az ácsiak

Gery Margit háziorvos emléktábláját avatták fel a minap Ácson, aki negyvenöt éven át kezelte szívvel-lélekkel a betegeit.

K. D.

szaDr. Gery Margit gyermekei az emléktáblánál

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Gery Margit háziorvos emléktábláját avatták fel a településen a minap. Az emlékezőket Nagy Tamás alpolgármester köszöntötte. Elmondta, munkájában igényes orvos volt, diagnózisai pontosak voltak. Minden betegét jól ismerte Pénzásásban, hiszen köztük élt. Nem csupán a fizikai, a lelki problémákat is tudta kezelni. Az itt élő embereknek a mai napig nagyon hiányzik a 2019 nyarán elhunyt doktornő.

Gery Margit 1945-ben született Budapesten. Általános iskolába, majd középiskolába is itt járt. Az érettségi után szerény körülmények között élő családja a szorgalmas, jól tanuló Margitot a Budapesti Orvostudományi Egyetemre íratta be. 1970-ben doktorált általános orvosi karon. Még ebben az évben pályázta meg és nyerte el a pénz­ásási körzeti orvosi állást, december elsejétől kezdte meg a munkát a településrészen.

1976 januárjában kötött házasságot dr. Némedi István tanárral, két gyermekük született, Andrea és István. Margit idős szüleit magához vette, ápolta, gyógyította őket, ameddig lehetett. Nem sokkal szülei halála után férje is elhunyt. Ezután egyedül nevelte, taníttatta gyermekeit, akik egyetemi éveik alatt is gyakorta látogattak haza Ácsra.

Dr. Gery Margitnak 2018-ban unokája is született, aki élete végén sok örömet okozott számára. A megemlékezésen a doktornő gyermekei is megjelentek, akik több ácsi jelenlévő társaságában helyezték el az emlékezés virágait az orvosi rendelő kapujában. Kalla Sándor Mátyás az eseményen Arany János Emlények című költeményét szavalta el.

Gyógyító

Az önkormányzatot Gery Margit fia, dr. Némedi István kereste meg. Arra kérte a város vezetését, hogy elhelyezhessenek egy emléktáblát a pénzásási rendelőnél, hiszen édesanyja életének nagy részét az ácsiak gyógyításának szentelte. Mivel az épület önkormányzati tulajdon, ezért a testület hozzájárulását kérte. Végül az önkormányzat úgy döntött, átvállalja a családtól a tábla költségeit, amelyet Csere Ferenc kőfaragó készített el ingyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában