Közgyűlés

2020.06.26. 19:55

Gyorssegélyt kérhetnek az állásukat elvesztők Tatabányán

Albérleti díj támogatást kaphatnak a tatabányaiak, megkapta az NB III-as induláshoz szükséges plusz támogatást a Tatabányai Sport Club felnőtt labdarúgócsapata – többek között ezekről döntött pénteki rendkívüli közgyűlésén az önkormányzat képviselő-testülete. A veszélyhelyzetet követő első tanácskozáson öt napirendi pontot tárgyaltak.

Illyés Roland

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A Fidesz-KDNP frakció két előterjesztésével indult a tatabányai önkormányzat képviselő-testületének rendkívüli közgyűlése. A kormánypárti politikusok albérleti díj támogatásának bevezetését javasolták azoknak a háztartásoknak, amelyekben március 11. után valamelyik kereső elvesztette a munkáját vagy fizetés nélküli szabadságot kellett kivennie. A támogatás összege az előterjesztés értelmében ebben az esetben az albérleti díj 50 százaléka, de legfeljebb 50 ezer forint lehet. Azon családok esetén, amelyeknek a jövedelme 10 százaléknál nagyobb mértékben csökkent március 11. után, a támogatás mértéke az albérleti díj 25 százaléka, de maximum 25 ezer forint lehet.

A Fidesz-KDNP frakció javasolta emellett egy rendkívüli segély jellegű támogatás bevezetését is. Ennek értelmében az állásukat elvesztő tatabányaiak, illetve a fizetés nélküli szabadságon lévők egyszeri, 50 ezer forintos gyorssegélyt kérhetnek a várostól. A javaslatcsomag része volt még, hogy a nyári napközis tábort a tatabányai családok ingyenesen vehessék igénybe.

Szücsné Posztovics Ilona (független) polgármester a részletes szabályok kidolgozását javasolta. Szavaihoz csatlakozott Fekete Miklós alpolgármester (Összefogás Tatabányáért) és Frankné Farkas Gabriella (Összefogás Tatabányáért) is, utóbbi szerint késő lenne a következő, július 9-i közgyűlésre kidolgoznia a részleteket a szakembereknek. Magyarné Kocsis Andrea (Fidesz-KDNP) szerint a testületnek a szándékát kell kinyilvánítania a támogatás mellett, ehhez kapcsolódva a Kispál és a Borz slágerének címét idézte: „Van-e szándék?”. Lusztig Péter (Összefogás Tatabányáért) alpolgármester szerint „kétszer ad, aki gyorsan ad”, ezért szerinte azonnali döntés lett volna szükséges a részletekről. Schmidt Csaba, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője erre reflektálva úgy fogalmazott: 21 napja nyújtották be az előterjesztést, eddig mégsem foglalkozott vele a város vezetése. A vita ellenére a szociális javaslatcsomagot végül a képviselő-testület 18 igennel megszavazta.

A gazdasági javaslatcsomag keretében a 2,5 millió forint árbevétel alatti vállalkozások helyi adójának és a 100 négyzetméter alatti üzlethelyiségek építményadójának elengedését terjesztette elő a kormánypárti frakció – utóbbit az élelmiszer- és dohányboltok kivételével. A Fidesz frakció tagjai javasolták azt is, hogy a tatabányai vendéglátóhelyek támogatása érdekében a járvány elleni védekezésben sokszor erejükön felül teljesítők kapjanak egyszeri, tízezer forintos „Tatabánya utalványt„, amelyet a helyi cukrászdákban, kávézókban, éttermekben, vagy az élményfürdőben tudnak beváltani. A gazdasági javaslatok közül csak a helyi adóra vonatkozó mentességet fogadta el a közgyűlés – igaz, azt 18 egyhangú igen szavazattal.

Óvodai játszóeszközök beszerzéséről is döntött a közgyűlés. Az előterjesztő, Szücsné Posztovics Ilona elmondta: tavasszal elvégeztették a négyévente szokásos szabványossági felülvizsgálatot 16 óvodában és négy bölcsődében. Azt tapasztalták, hogy sok játék már nem felel meg az előírásoknak, egyesek balesetveszélyesek is. Tíz új játékcsomag (csomagonként hat-hat játszóeszközzel) beszerzésére kaptak ajánlatot. A Fidesz-KDNP képviselői hiányolták a konkrét intézményi igények megjelenítését, szerintük inkább a kínálathoz igazították a pályázatot. A közbeszerzési eljárás kiírásáról szóló határozati javaslatot végül támogatta a képviselő-testület.

Utolsó napirendi pontként a Jászai Mari Színház, Népház igazgatói állásának betöltésére szolgáló pályázat kiírásáról döntött a testület. Ennek hátterében az áll, hogy a mostani direktor, Crespo Rodrigo öt évre szóló megbízatása december 31-én lejár.

További részletek a 24 Óra június 27-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában