akció

2020.05.14. 17:30

Szökött emut fogtak Oroszlányban

Szákszendről szökött el az emu, akit Oroszlányban sikerült becserkészni a minap. Az állat feltehetően több mint 10 kilométert kóborolhatott.

W. Zs.

Szákszendről szökött el az emu, akit Oroszlányban sikerült becserkészni a minap. Az állat feltehetően több mint 10 kilométert kóborolhatott.

Forrás: Beküldött

Elütött macskáért indultak az oroszlányi ebrendészek a Kecskédi útra, miközben egy másik, elég szokatlan állat látványa miatt hívta őket az egyik ott élő. Az aszfalt mellett egy emu kóborolt. A dolog érdekessége, hogy a méretes madár négy napja szökött meg otthonából és ezen idő alatt senkinek sem tűnt fel a tollas jószág hiánya vagy éppen tájidegen látványa.

Az emu minden bizonnyal több mint 10 kilométert tehetett meg, míg eljutott Szákszendről Bokodon át Oroszlányig. Ugyanis, utóbb kiderült, szákszendi gazdáé az Ausztráliában őshonos állat. A közterület-felügyelettel és a „Ments­Meg” Alapítvány aktivistájával megerősítve csaknem két órába telt, mire sikerült biztonságba helyezni a hirtelen „reflektorfénybe került” és emiatt kicsit megrémült egzotikus állatot. Omáscsik Orsolya, az alapítvány elnöke sosem találkozott még ehhez hasonló megoldandó feladattal.

Dobol, röfög és sziszeg, emellett kiválóan fut

Az emu röpképtelen de nagyon kitartó futómadár, hatalmas távolságokat képes megtenni. Gyűrűzött példányok akár 500 kilométerre is elvándorolhatnak a megjelölés helyétől. A strucc után a világ második legnagyobb testű madara, a kenguru mellett Ausztrália másik címerállata. Magassága elérheti a 190 centimétert, súlya pedig a 30–60 kilogrammot. A wikipédián leírtak szerint a három ujjban végződő igen erőteljes lábainak és medenceizmainak köszönhetően 50 kilométer/óra sebességgel is tud futni. Párzási időszakban jellegzetes hangjuk nagyon messzire, akár két kilométerre is elhallatszik, hasonló mint a „dobolás”, emellett röfögni és sziszegni is tudnak. Az emuhús mellett az emubőr, az emutojás mind-mind keresett termék, az emuolaj és az emuolaj-kapszula pedig bizonyítottan gyulladáscsökkentő és hidratáló hatású.

– Azt kell mondjam, hogy kicsit megijedtünk, amikor szemtől szembe találkoztunk az emuval. Becsléseink szerint lehetett vagy két méter magas a madár, aminek csípése vagy rúgása komoly veszélyt jelenthetett volna, de szerencsére nagyon szelíd jószág volt, nem mutatott támadó jeleket és minden jóra fordult végül – meséli Orsi.

A sikeres mentőakció után többeknek feltűnt, hogy az állat milyen jól érzi magát kerítésen belül. Valószínűsíthető, hogy némileg visszakapta megszokott környezetét.Az állatvédő az akció részleteit is szívesen elmesélte. Csapata a klasszikus strucc-trükkel is próbálkozott. Például letakarták a szemét, de sem ez, sem az interneten található egyéb ötletek nem segítettek. Azaz mégis: az eset Facebook-megosztásainak köszönhetően kiderült, hogy az állat Szákszendről szökött meg, több napja. Az egyik közeli kerttulajdonos jóvoltából végül sikerült az emut egy zárt kertbe terelni, ahol megvárhatta igazi gazdáit és hazatérhetett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában