természetvédelem

2020.05.28. 20:13

Madárbarát lett a kis bakonyaljai település

Még az idén a környezetvédelemre helyezik a hangsúlyt Súron. Többek között csatlakoztak a Madárbarát-falu programhoz a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület útmutatásai alapján.

G.D.V.

– Februárban 56 darab madárodút készítettünk, amelyeket az elmúlt hetekben helyeztünk ki közterületekre. Emellett a lakosságot is kértük, hogy csatlakozzanak a „Madárbarát település” programunkhoz, így a magánkertekbe is számos odú és etető, itató került kihelyezésre. Öröm látni, amikor az elvégzett munka eredményeként a madarak beköltöznek az odúkba és az fészkelőhelyükké válik.

A madarakra különösen odafigyelnek Súron (Fotó: beküldött)

Az egyik odúban már három macskabagoly-fióka született – büszkélkedett Sógorka Miklós, a település polgármestere, aki elárulta, hamarosan elkezdik az óvoda főzőkonyhájának a modernizálását is. A 29,6 millió forintos támogatásból és az 1,6 millió forintos önkormányzati önerőből a helyiségek átalakítását, újra szerelvényezését és új az konyhagépek beszerzését fedezik.

– A jövőbe vetett optimizmussal új pályázatokon is dolgozunk, bízunk benne, hogy nagyobb sikerrel mint az előző évben. 2019-ben ugyanis a Magyar Falu Program keretében három pályázatunk került benyújtásra, de sajnos egyik sem részesült támogatásban. Az idei évben a három téma közül kettővel újra próbálkozunk. Ezek közül a legsürgetőbb a Dankó utca útburkolatának felújítása, amely már balkáni körülményeket idéz. Illetve a közterületi karbantartási feladatok elvégzéséhez fűnyírók, kézi kaszák beszerzése is – tette hozzá a településvezető.

Vízelvezetés

– Az idei év legnagyobb volumenű munkája a TOP-pályázat keretében elnyert 85 millió forintos támogatásból az Akai, Hársfa, Béke, Táncsics, Széchenyi utcák vízelvezetési problémájának megoldása lesz. A majd 2 éve húzódó előkészítő munkálat után a tervek szerint júniusban a kivitelező megkezdheti a munkát. December végéig 4,2 km hosszúságban kerülnek csapadékvíz-elvezető árkok felújításra – magyarázta a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában