erős paripák

2020.05.13. 15:01

Dübörögtek a motorok a bajnai szerpentinen

Motorosok lepték el a hétvégén az 1119-es út Bajna és Héreg közötti szakaszát, a kanyarokban pedig lesben állva várták őket a „kanyarfotósok”. Zengett a környék a több száz lóerős járművek hangjától. A „gépekről” és gazdáikról jobbnál jobb felvételek születtek. Néhány órára Gazsy Dániel, a Kanyarfotó alapítójával együtt szemléltük az eseményeket.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

– A motorom már huszonhárom éves. Szerelő vagyok, így bármit meg tudok csinálni rajta – mondta az egyik férfi, aki néhány oda-vissza táv megtétele után éppen előttünk tartott pihenőt. Meg is tekintettük a Suzuki GSXR 600 típusú csodát, mely makulátlan állapotban volt. Miután a férfi újra magára öltötte a bukósisakot és nyeregbe pattant, be is bizonyította, hogy a motor még most is bitang erővel húz.

– Fontos, hogy minél hamarabb elérhetők legyenek a képek az interneten – jegyezte meg az exponálógomb lenyomása közben Gazsy Dániel, a Kanyarfotó alapítója. Elmondta, hogy három éve álltak ki először az utak mellé, hogy lefényképezzék az arra közlekedőket. Manapság nem csak Bajna-Héreg között, hanem többek között a Mátrában, Pécsnél, illetve Csákberénynél is gyakran találkozhatunk velük.

Egyesek profikat meghazudtoló módon vették be a kanyarokat, gyakorlatilag olyan érzés volt, mintha egy Moto GP futamon lennék. Néha robogó, Simson, sőt ritkaságnak számító autók is elhaladtak előttünk. Megtudtuk, hogy tavaly például a legtöbb lájkot az egy motorkerékpárosról készült fotó kapta.

– Az első évben még kevés sikerélmény ért minket, azután viszont már sokan tudták, hogy kik vagyunk mi és mit csinálunk – tette hozzá. Beszélgetésünk közben kitértünk arra is, hogy Amerikában már nagy hagyománya van a kanyarfotózásnak. Például van, aki egy olyan North Carolina-i útszakasz mentén tevékenykedik, ahol tizenegy mérföldön belül több mint háromszáz kanyar van. Onnan merítették a saját koncepciójuk ötletét is.

A fotós leszögezte azt is: kezdetektől fogva nagy energiákat fordítanak a biztonságra és a közlekedési morál javítására. Szeretnék összekovácsolni az autós, kerékpáros és motoros társadalmat, de a szabályok betartására is próbálják rábírni a közlekedőket. Éppen ezért a szabálytalankodókról készült fotókat nem töltik fel.

– Fontos: nem érdemes száguldozni, lassú tempónál is lehet jó fényképet készíteni – jegyezte meg Gazsy Dániel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában