történelem

2020.05.31. 11:30

Animációs kisfilm készült a tatárjárás esztergomi történéseiről

A tatárjárás esztergomi történetének legizgalmasabb részeit foglalta animációs kisfilmbe nemrég a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma. A rajzfilm már elérhető az intézmény YouTube-csatornáján, mely így egyben azoknak a diákoknak is segítség lehet, akik tanulmányaik során valamilyen nagyon frappáns és tömör összefoglalóját keresik a tatárjárás esztergomi vonatkozásainak. A Tatárjárás Esztergomban című kisfilm a város történelme iránt érdeklődőknek és a városba látogatni szándékozóknak is nagy élmény lehet.

Pöltl Zoltán

Forrás: Beküldött

A több, mint ezeréves magyar történelem nulladik mérföldköve Esztergom, hallhattuk pár éve a város egyik legismertebb idegenvezetőjétől egy alkalommal. A teljes magyar históriát az első magyar város gyakorlatilag szinte egészében viseli magán, hiszen minden század, korszak itt hagyta nyomát a Dunakanyar északnyugati bejáratánál lévő településen.

A Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma is ennek megfelelően kínálja állandó és időszaki kiállításait, bemutatóit. Az intézmény ugyanakkor jelentős lépéseket tett az elmúlt években a korszerű technikai és kommunikációs eszközök használata és felhasználása terén, melyek a koronavírus-járvány idején még inkább nagyobb hangsúlyt kaptak. A vármúzeum aktív facebookos oldalán adott hírt nemrég arról, hogy az intézmény munkatársai egy különleges animációs kisfilmet készítettek a Töri-tár program részeként a tatárjárás esztergomi történetéről, mely kifejezetten felhasználóbarát, ugyanis rövid, tömör és mégis kellően alapos, a fent idézett történelmi esemény előadását illetően.

A film témája Magyarország és azon belül is Esztergom egyik legnehezebb középkori időszakát mutatja be. A Tatárjárás Esztergomban című opusz alapját a híres leírás, a Rogerius mester által 1243-ban papírra vetett Siralmas ének című levele jelenti. Ennek alapján egy egyedi rajzstílus és egy folyamatosan építkező képalkotó technika kettősével készült el a fekete-fehér rajzfilm. A történet középpontjában Esztergom és az ostrom alá vett vár áll.

A mintegy 3 és fél perces filmből pontos keresztmetszetét kapja a néző annak a társadalmi összetételnek, mely ekkor Esztergomban élt. Magyarország első számú, leggazdagabb és legfontosabb városáról beszélünk, ahol a királyi udvar mellett a főnemesség, az egyházi vezetés mellett a nyugat-európai főúri osztályok képviselői is reprezentálták magukat. Nem véletlen, hogy a tatár seregek jelentős erőket vonultattak fel Esztergom ostromához, mely az óriási küzdelmek ellenére sajnálatosan a tatárok győzelmével ért véget.

A film egyik legérdekesebb része, amikor a Duna átellenes partjáról érkező tatárok vízen való átkeléséről mesél a rajzfilm, arról a ritka esetről, amikor a folyó vize annyira befagyott, hogy az ellenség serege lovakkal, harcosokkal együtt minden különösebb nehézség nélkül át tudott haladni rajta, mely mozzanat végül a város vesztévé vált.

Aktszobrok mementóként

Esztergom főterének egyik látványossága a 2007-ben felállított és átadott Ister-kút című szobormű, mely egy jellegzetes alakú víztartó medencéből emelkedik ki. A kút a mediterrán hangulaton túl egyben a tatárjárás idején itt kivégzett háromszáz asszony emlékműve is. Az öt mezítelen, életnagyságú nőalakot ábrázoló szoborcsoportot Párkányi Raab Péter szobrász készítette a város megrendelésére. Az alkotás egyben szökőkút is, a mű legfelső részén álló alak feje fölé tartott óriási kagylóból folyik alá a víz a lejjebb lévő helyekre, illetve a medencébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában