támogatás

2020.04.28. 08:51

Új naperőmű-beruházások indulhatnak Komárom-Esztergom megyében

Sikeresen zárult a megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását célzó első METÁR tender. Komárom-Esztergom megyében öt naperőműves projekt nyert el támogatást.

Kemma.hu

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által kiírt tenderen gazdálkodó szervezetek és önkormányzatok indulhattak, melyek vállalták, hogy új beruházás révén létesítenek megújuló erőművet, vagy meglévő erőművüket az eredeti beruházási érték 50 százalékát meghaladó mértékben fejlesztik.

Komárom-Esztergom megyében öt naperőműves projekt nyert el támogatást. Három projekt a kis erőművi kategóriában (0,3MW – 1MW), míg két projekt a nagy kategóriában (1MW – 20MW) valósulhat meg összesen 21,3 MWe beépített kapacitással. Az erőművek évente várhatóan 30 646 MWh zöldáramot fognak a hálózatra táplálni. Komárom-Esztergom megye részesedése a pályázat ösztönözte teljes 193 GWh-ás villamos energia előállításból 16 százalék.

 

Pályázati kategória

Erőműegység telephelye – Település

Erőműegység típusa

Névleges teljesítőképesség (MWe)

Elnyert MWh

Kicsi

Bokod

naperőmű

0,996

1434

Kicsi

Bakonysárkány

naperőmű

0,350

504

Kicsi

Környe

naperőmű

0,996

1434

Nagy

Oroszlány

naperőmű

14,000

20 160

Nagy

Oroszlány

naperőmű

4,940

7114

Összesen

21,282

30 646

 

METÁR tender Komárom-Esztergom megye

A METÁR támogatás célja, hogy a nemzeti energia- és klímastratégiával összhangban költséghatékonyan ösztönözze a környezetbarát, megújuló alapú villamosenergia-termelést, és az új beruházások indítását. A pályázatra országosan összesen 168 ajánlat érkezett, melyek közül 72 pályázat lett nyertes.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által kiírt tender nyertesei 15 éven át évente összesen 229 millió forint kiosztott támogatásban részesülhetnek az újonnan megtermelt 193 GWh/év villamosenergia-mennyiség után.

A pályázaton megítélt zöldprémium-támogatásnak és a megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően összesen évente 193 GWh villamosenergia-mennyiség előállítása valósulhat meg megújuló, környezetbarát forrásokból.

A napenergiából előállított villamos energia mennyisége a 2019. évi termeléshez képest a nyertes beruházásoknak köszönhetően mintegy 10 százalékkal fog növekedni. A növekmény évente 93 ezer hazai háztartás teljes villamos energia igényét tudja fedezni és emellett 75 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását is elkerüli Magyarország.

A pályázati eredmények hivatalos adatai a Villamos energia, Metár tender rovatban olvashatók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában