új pályázati lehetőségek

2020.04.20. 19:49

Új lendületet vesz a Magyar Falu Program: fejlesztési források jönnek falvainkba

Bár a koronavírus elleni védekezés alapjaiban írta át az idei év terveit, idén is folytatódik a Magyar Falu Program. Gyopáros Alpár, modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerint ebből is látszik, hogy a kormánynak továbbra is kiemelt célja a falvak népességmegtartó erejének erősítése. A cél, hogy ismét vonzóvá váljanak az 5000 lélekszám alatti települések a fiatalok, a családok és a letelepedni vágyók körében.

T. Z.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A Magyar Falu Program a pályázatokon keresztül megvalósuló támogatási rendszerrel, a mellékúthálózat fejlesztésével és a „falusi CSOK” bevezetésével segíti a kistelepüléseken élők életkörülményeinek folyamatos javítását.

– Kiemelt célkitűzés, hogy a falvak és nagyvárosok közötti választás ne életminőség és életminőség, hanem életstílus és életstílus közötti választássá váljon – mondta Gyopáros Alpár, modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. – A Magyar Falu Program zökkenőmentesen folytatódik tovább, a fejlesztések nem állnak le a magyar falvak életfeltételeinek javítása, az utak rendbehozatala és a kistelepüléseken élő családok életminőségének javítása érdekében.

Három fő támogatási pillér

A Magyar Falu Program pályázati köre idén 3 fő pillérre terjed ki: a szolgáltatásfejlesztésre, az infrastrukturális- és eszközfejlesztésre, valamint az identitástudat erősítésére. Az intézkedések szoros kapcsolatban állnak egymással, így komplexitásukban erősítik a kistelepülések fejlődését.

– A támogatások formája minden esetben vissza nem térítendő, hazai támogatás – tette hozzá Gyopáros Alpár. – A kedvezményezetteknek továbbra sem szükséges önerőt biztosítania a támogatás igényléséhez. Az egyes pályázati alprogramok az idei évben is szakaszosan lesznek meghirdetve, hogy a pályázók kellőképpen fel tudjanak készülni a pályázati anyagokkal, amely során figyelemmel kísérjük a jelenlegi veszélyhelyzet miatt kialakult nehézségeket is.

Támogatják az egészségügyi fejlesztéseket

Megtudtuk: már 7 pályázatot ki is írtak, amelyekből március 31-én a Magyar Falu Program első három pályázata nyílt meg a pályázók előtt. Elsőként a jelenlegi veszélyhelyzetben különös jelentőségű egészségügyi szolgáltatás fejlesztését célzó pályázatok, amelyek keretében orvosi szolgálati lakásra, orvosi rendelők fejlesztésére és orvosi eszközök beszerzésére nyújthatja be pályázatát a helyi önkormányzat vagy önkormányzati társulás. A három alprogramra összesen 7 milliárd forint támogatási keretösszeg áll rendelkezésre.

– Az egészség nem csupán a nagyvárosokban fontos, ahogyan 2010. óta a kormány jóvoltából felújításra került minden nagyvárosi kórház és klinikai tömb, hanem a falvakban is, így ez egy átfogó program a vidéki emberek egészségének megőrzéséért – tette hozzá a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

– A Magyar Falu Program közel 1000 faluban járult hozzá az egészségügyi alapellátás fejlesztéséhez, azzal, hogy összesen 6,1 milliárd forint értékben szereztek be korszerű orvosi eszközöket (például EKG-t, defibrillátort, lélegeztető ballont, stb.), illetve újítottak fel orvosi rendelőket a pályázati lehetőséggel.

Fontos a falugondnokok szerepe

A kormánybiztos kiemelte: az egészségügyi terület és az ott dolgozók mellett vidéken komoly teher hárul most a falu- és tanyagondnokokra is, akiknek a munkáját a kormány teljes mértékben elismeri és köszönetet érdemel minden feladatát végző falu- és tanyagondnok. A szolgálat jelentőségének elismerését mutatja, hogy a kormányzat 2019-ben több mint 1,5 millió forinttal emelte meg minden szolgáltatás éves költségvetési támogatási összegét, valamint kibővítette a szolgáltatást indítható települések számát. A falu-és tanyagondnoki szolgáltatás biztosításához hozzájárult a Magyar Falu Program egyik pályázata, amelynek kiírása idén is folyamatban van. Tavaly 339 település vásárolhatott új, korszerű falubuszt, amely a falugondnoki szolgálatok keretében szintén fontos szerepet játszik most a helyi védekezésben. Most ugyanis különösen elkél a falugondnoki segítség az otthon maradó idős polgároknak a bevásárlásban, a gyógyszerek kiváltásában, vagy épp a közétkeztetés lebonyolításában.

Megújulhatnak az intézmények is

– A fentieken túl, a valódi, helyi igényekre szabott pályázatokon elnyert forrásoknak köszönhetően számos kistelepülésen újulhat meg például az óvoda, vagy szépülhet meg az önkormányzat épülete, a faluház és egyéb közösségi terek is – tette hozzá Gyopáros Alpár. – Ezek nem csak a helyiek életminőségének javulását eredményezik, hanem hozzájárulnak a helyi identitástudat fejlesztéséhez is. A kistelepüléseken élők komfortérzetét javítja azon eszközök beszerzése is, amelyek a település közterületeinek karbantartását segítik elő. Az önkormányzati géppark bővülésével hatékonyabbá és rendszeresebbé válik a közterek gondozása, ezáltal jelentősen javul a településkép.

Összesen 1,3 milliárd forint érkezett

Komárom-Esztergom megyében hatvanöt 5000 fő, vagy ez alatti lakosságszámú település pályázhatott a Magyar Falu Program 2019. évi alprogramjaira. Összesen 121 kérelmet támogattak 1,3 milliárd forint összegben. Tizenöt település nyert el támogatást új, korszerű orvosi eszközök beszerzésére több mint 37 millió forint összegben. Mintegy 216 millió forintot nyertek el a megyei falvak önkormányzati tulajdonú utak felújítására. Több mint 151 millió forint jutott a nemzeti és helyi identitástudat erősítését támogató eseményekre, kulturális intézmények tereinek építésére, felújítására, közösségszervező személy foglalkoztatására. Mintegy 137 millió forintot nyertek a közterületek karbantartását segítő eszközfejlesztésre. Több mint 12 millió forintot a falu- és tanyagondnoki buszok beszerzésére, 73 millió forintot szolgálati lakás kialakításának támogatására, 62 millió forintot járdaépítésre és felújításra, illetve több mint 43 millió forintot pedig a temetők fejlesztésére.

Mindezeken kívül 91 millió forintból újulnak meg a megyei orvosi rendelők, több mint 200 millió forintból az óvodák, 38 millió forintból pedig a polgármesteri hivatalok. A településeken lévő helyi egyházi közösségek több mint 193 millió forintot nyertek el megyei szinten a helyi egyházi közösségi terek fejlesztésére, közel 48 millió forintot pedig az egyházi temetők fejlesztésére.

Felújítják a mellékutakat is

A Magyar Falu Program részeként megvalósuló mellékúthálózat felújításának, illetve fejlesztésének kiemelkedő szerepe van a program céljainak elérésében. A falun élő lakosság nagy része ingázik a lakhelye és a munkahelye között. A mellékúthálózatok állapota jelentősen befolyásolja, többek között a munkába járás kérdését, a gyermekek oktatási intézménybe való eljutását, a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést, melyek az útfelújítási program révén jelentősen javulhatnak.

Éppen ezért a kormány az alsóbbrendű utak rendbetételére létrehozta a Falusi Útalapot. A Magyar Falu Program útfelújítási programjával a cél, hogy az országos mellékúthálózaton a rendelkezésre álló forrásokból a lehető legnagyobb hosszon javuljon az utak állapota. A teljes szélességű és több kilométeren összefüggő rekonstrukciók mellett nagyfelületű burkolat-felújításokat is elvégeznek. Utóbbi javításokat a leromlás mértékéhez, és kiterjedéséhez mérten szakaszosan, helyszínenként különböző méretű és mélységű beavatkozásokkal végzik el. Ez lehet burkolatjavítás, forgalmas csomópontok előtt a nyomvályús szakaszok burkolatcseréje, vagy a kopóréteg cseréje.

– A Falusi Útalap keretében a tavalyi évben országosan több mint 430 kilométernyi mellékút felújítása történt meg, vagy kezdődött el 50 milliárd forint keretösszegben. Idén újabb 50 milliárd forint jut országos szinten 338 kilométernyi útszakasz felújítására. Mindezeken túl a nagyfelületű burkolatjavítási programra idén 7 milliárd forint biztosított. Ebből az összegből 300-400 kilométernyi mellékút újulhat meg. 2021-től pedig évente 10 milliárd forint támogatást ad a kormány, amelyből éves szinten 450-600 kilométernyi úthálózat állapota javulhat.

Komárom-Esztergom megyében a tavalyi évben 15 kilométernyi mellékút felújítása történt meg, vagy kezdődött el. Az idei évben a tervek szerint további 13,1 kilométernyi mellékút újul meg.

Népszerű lett a „falusi CSOK”

A „falusi CSOK” a családok lakhatási körülményeinek, életminőségének javításán keresztül nyújt biztonságot azoknak a fiataloknak, családoknak, akik falusi környezetben képzelik el jövőjüket. Az adatok alapján elmondható, hogy a támogatás – amellyel lakásvásárlásra akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás, meglévő lakás korszerűsítésére, felújítására pedig akár 5 millió forintos támogatás is igényelhető – igen népszerű. A tavalyi évben a legnagyobb mértékben a három gyermekre járó kombinált (vásárlás és korszerűsítés) támogatást vették igénybe, de idén is ez a támogatási forma a legnépszerűbb. Február 29-ig összesen 7124 kérelmet fogadtak be a hitelintézetek(39,2 milliárd forint értékben) és 5588 szerződést kötöttek meg (31,5 milliárd forint értékben). Komárom-Esztergom megyében 45 településen vehető igénybe a falusi CSOK.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában