Gasztronómia

2020.03.08. 11:30

Sok süteménycsoda szinte megszólalt a tatai Farsang Kupán

Immár tizennyolcadik alkalommal rendezték meg szombaton a Farsang Kupát Tatán. A gasztronómiai seregszemlén 128 remekművet szemlézhetett a szakértő zsűri.

Várvizi Tamás

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Szűr Annamária

Mindent a szemnek, semmit a kéznek! – akár ez is lehetett volna a mottója a hétvégi Farsang Kupának, ugyanis minden túlzás nélkül állíthatjuk: szobrászati mesterművek készültek, fogyasztható alapanyagokból. A nézősereg és a szakértő zsűri láthatta többek közt a komáromi Podmaniczky Krisztina munkáját, melyet a stuttgarti kulináris olimpián a közelmúltban aranyéremmel díjaztak.

Szakértő kezek megmintázták például a Pécsi Székesegyházat péktermék-alapanyagokból, készült gabonagolyóból, fehér csokiból és darált kekszből indián törzsfőnök a vállán sassal. Megmutatta magát az erdő őrzője ostyából, zselatinból és fractal festékekből, a szaxofonozó szőlősgazdának pedig szinte hallhattuk a vidám taktusait.

– Évről évre színvonalasabb a verseny, melyen profik és tanulók egyaránt részt vehetnek – fogalmazott lapunknak Petrezselyem Adrienn főszervező, a Tata és Környéke Gasztronómiai Egyesület elnöke. Mint mondta, összesen 128 munkát bírálhatott a zsűri, nagyjából felük tanulókhoz köthető, míg a másik fele profikhoz.

– Meg lehet mutatni olyan technikákat, alapanyagokat, melyeket nem feltétlen használnak például a hagyományos cukrászdai környezetben – tette hozzá.

A szakember a trendekről is beszélt. Mint mondta, hódít a francia desszertvonal, mely látványilag is új elemeket vonultat fel. Népszerű még a csoki és karamell együttes alkalmazása, továbbá sokan készítenek cukorvirág-költeményeket is.

Természetesen nemcsak cukrászok, pékek mutatták meg tudásukat, hanem felszolgálók is, akik aprólékosan kidekorált és megterített asztalokkal képviselték a szakmát. Köztük volt Varga Petra Lilla, a ceglédi Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola tizenegyedikes tanulója is. Először vett részt a Farsang Kupán és egy vadászesküvő díszasztalát készítette el.

Komárom-Esztergom megyéből 17 alkotás versenyzett – ezek közül tíz arany, egy ezüst, négy bronz, kettő pedig oklevél minősítést kapott. Az összetett bajnok Süttő Emese (Avalon Park Miskolc) lett, a legeredményesebb iskolának ismét a mosonmagyaróvári Haller János Szakközépiskola bizonyult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában