határhelyzet

2020.03.19. 16:31

Megnyitják a magyar-szlovák határt az ingázók előtt, de nem mindenhol

Megállapodott Magyarország és Szlovákia az ingázó munkavállalók határátlépéséről. A Nyugat-Európából hazafelé tartó tranzit személyforgalom pedig az M1-esen haladhat tovább célállomása felé.

Kemma.hu/MTI

Hegyeshalom, 2020. mrcius 18. Klfldi llampolgr lpi t a hegyeshalmi hatrtkelhelyet 2020. mrcius 18-n. Folyamatos kormnyzati s rendszeti egyeztets zajlott a krnyez orszgokkal, ennek kvetkeztben meg tudtk indtani a Szerbiba, Romniba, Bulgriba tart tranzit tmen- s a szemlyforgalmat, jelentette ki Lakatos Tibor, a koronavrus-fertzs elleni vdekezsrt felels operatv trzs gyeleti kzpontjnak vezetje. Hegyeshalomnl egy ra al cskkent a vrakozs, tovbb Kphzn s Rbafzesnl is megindtottk a teherforgalmat. MTI/Filep Istvn

Forrás: MTI

Fotó: Filep István

A szlovák-magyar határt érintő megegyezésről számolt be az operatív törzs március 19-i tájékoztatóján Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője. Eszerint a két ország megegyezett, hogy az országhatártól számított 30 kilométeren belül található munkahelyekre a szomszéd országok munkavállalói eljuthatnak. 19-én reggel átléphették már a határt, de holnaptól munkáltatói igazolással kell bizonyítaniuk, hogy ezen a területen belül dolgoznak.

A szlovák rendőrség tájékoztatása szerint ugyanakkor a komáromi határátkelő nem lesz nyitva továbbra sem a személyforgalom előtt: Mint írják, Rajka, Tornyosnémeti, Parassapuszta, Vámosszabadi, Esztergom és Sátoraljaújhely átkelője használható. Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalán bejelentette: kezdeményezik a komáromi határátkelőhely újranyitását a magyar és szlovák állampolgárok személyforgalma számára.

Dr. Molnár Attila, Komárom polgármestere csütörtök délutáni videós tájékoztatójában arról beszélt, hogy második világhábroút követő időszak óta nem volt példa arra, hogy lezárják a határt, és fizikai akadályok válasszák el egymástól Komáromot. Ezzel utalt arra, hogy családok vágott ketté a mostani határhelyzet, hiszen a magyar és a szlovák Komárom igazából egy városként, egy Komáromként létezik, lélegzik.

– Percről percre, óráról órára változik a helyzet. Jelenleg a külügyminisztériumok egyeztetnek arról, hogy Komáromnál megnyissák újra határt. Ez azonban csak azt jelenti, hogy kizárólag munkavégzés céljából, kétnyelvű igazolással lehet átlépni a határon, ha valaki a határ 30 kilométeres körzetében dolgozik – tette hozzá, kiemelve: bízik benne, hogy ez akár már 20-án életbe léphet, erről tájékoztatni fog.

https://www.facebook.com/policiaslovakia/photos/a.1525315730831977/3198424350187765/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARAFYqH8gSAr0_4dFfkqZZoLSnONH9QYLK6uBkIaeCy9AyKNhjrpLZbuxGBF7om2g6dc_L-zgfyLcksLF07OX9aXrh9HAOKltX2-XQcuN7fu98oXTjuduiAmjyEcIeBbQibdUpV_1Iyy8MKGJl-QZzFfxhYErj-CVw-0odTsJb2fKQyZSaBPFS0UDenz54Q6tTWciJuAv7KLwDVcF-Hrj5EB0h-bISE5JKoSPYWV79J3JXJr3miF3pJY0Lq9P7hhMKkhrSthmZIObmyhbCzku2qS_AVH5FXzSNeyM_DMl3cc7LcAXC407zPq_nLxEk5hmUys9QRB2LIyfXiqEP2UJhx2k57A&__tn__=-R

Az új koronavírus terjedése miatt az elmúlt napokban számos korlátozó intézkedést vezetett be Magyarország és a környező országok is. Miután határainkat a külföldi személyforgalom elől lezárták, a hegyeshalmi átkelőnél óriási torlódás alakult ki. Ezt feloldandó, folyamatos kormányzati és rendészeti egyeztetés zajlott a környező országokkal, így március 18-án este meg tudták indítani a Szerbiába, Romániába, Bulgáriába tartó tranzit átmenő- és a személyforgalmat.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a csütörtöki Kormányinfón beszámolt arról, hogy hazánk humanitárius korridort biztosít a román és bolgár állampolgárok számára, de csak akkor, ha beengedik őket a román határon. A kabinet döntése alapján a humanitárius korridor este kilenc és reggel 5 között fog működni. Megfelelő garanciát kaptunk erre, így a kabinet meglépte az átengedést – tette hozzá. A korridor az M1-es autópályán Komárom-Esztergom megyén is „áthalad”, innen az M0-son át haladhatnak tovább otthonaik felé.

Fontos, hogy a korridort használók nem állhatnak meg akármelyik benzinkútnál, és ők is matricát kapnak a járművükre, amelyen látható, hogy mely kúton állhatnak meg, illetve ez azt is jelzi, hogy ők csak átutaznak az országon. Komárom-Esztergom megyében nincs számukra nyitott forgalom, a legközelebbi a pátyi.

Az ukrán hatóságoktól is érkezett segítségkérés a Nyugat-Európából hazatérni kívánó állampolgáraik ügyében – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán. Mint írta: az elmúlt órában telefonon egyeztetett Dmitro Kuleba külügyminiszter kollégával. Abban maradtak, hogy mindaddig, amíg ők beengedik Ukrajnába a saját állampolgáraikat, addig Hegyeshalomnál használhatják az este 9-től reggel 5-ig kijelölt tranzitidőszakokat, tette hozzá.

Az új koronavírus miatti veszélyhelyzetben aktuálisan üzemelő határátkelőhelyek listája és a tranzitútvonalak, a tranzitforgalomnak nyitott benzinkutakkal:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában