vonaton maradt

2020.03.08. 15:30

Műlábat, jegygyűrűt és szakdolgozatot is hagytak a vonaton

Másfélszeresére nőtt a vonatokon elhagyott tárgyak száma 2018-hoz képest: míg két éve 5883, 2019-ben már 9029 talált tárgyat regisztráltak – közölte a MÁV.

Várvizi Tamás

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

A talált tárgyakat egy technikai újításnak köszönhetően tavaly november óta egy adatbázisban rögzítik okostelefonnal (erről bővebben keretes anyagunkban olvashatnak). Valamennyi hozzáféréssel rendelkező szolgálati helyen – például a pénztárosok és jegyvizsgálók is – azonnal nyilvántartásba tudják venni az elhagyott tárgyakat.

És akkor a konkrétumokról: az adatbázisban szerepelnek például táskák, iratok, pénztárcák, kulcsok, ruhaneműk, műszaki cikkek (laptop, telefon), de a feledékeny utasok a járműveken hagytak különböző hangszereket (mint például gitár, ukulele, hegedű, nagybőgő), sporteszközöket (gördeszka, hokiütő, jógamatrac, roller, sőt még íjfelszerelést is), de jegygyűrűt, babakocsit (szerencsére gyermek nélkül), műlábat, szintező állványt is.

Hagytak már a vonaton szakdolgozatot, de még jegygyűrűt is (Fotó: Dallos István / 24 Óra)

A szezonális holmikat is gyakran elhagyják szórakozott tulajdonosaik: a tavaly év végi ünnepi időszakban – a teljességi igénye nélkül – több adventi koszorú, műfenyő, egy rókaszőrme és egy Mikulásjelmez is bekerült az elveszített tárgyak közé, de találtak már javítás alatt álló érettségi dolgozatot, doktori disszertációt és szakdolgozatot is.

Ami megyénket illeti, a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága érdeklődésünkre közölte: megyei szinten nem, nagyobb városok nevei alapján azonban tudják szűrni a talált tárgyakat. A megyét érintően Tatabányán, Komáromban és Esztergomban összesen 436 elvesztett tárgyat regisztráltak 2019-ben, ezeknek alig kétharmada, mintegy 63 százaléka került vissza a gazdájához.

Tájékoztatásuk szerint Esztergom, mint jelentősebb vasútvonal végállomása, jóval több elvesztett tárgy gyűjtőhelye, itt 301 darabot adtak le, ezek közül 181 került vissza tulajdonosához. A komáromi vasútállomáson leadott 46 talált tárgyból 34, Tatabányán pedig 89-ből 61 jutott vissza gazdájához. A gyakori elveszett tárgyak között táskák, csomagok, személyes okmányok, ruhaneműk, mobiltelefonok és számítástechnikai eszközök szerepelnek.

Hasznos információk a feledékenyeknek

Az információkhoz a MÁVDIREKT is hozzáfér, így a telefonon érdeklődő utasok gyors és pontos tájékoztatást kaphatnak. Az új adatbázisba már fényképeket is fel lehet tölteni, ezzel a tárgyak beazonosítása jelentősen leegyszerűsödik. Az interneten a MÁV Elvesztettem, hol keressem? nevű adatbázis nyújt segítséget, ahol több állomás elérhetőségét és ügyfélszolgálati nyitvatartását is feltüntették. Mivel a leadás helye nem minden esetben egyezik meg az elvesztés helyével, a társaság szerint személyes tájékozódás esetén több lehetséges ponton is érdemes érdeklődni. Az elvesztett tárgyakat egyébként 3 hónapig őrzik meg. Aki telefonon nyomozna elhagyott holmija után, a MÁVDIREKT központi számán, a +36 (1) 349-49-49-es telefonszámon teheti ezt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában