hagyományőrzés

2020.03.09. 17:30

A magyar csipkék legkülönlegesebb darabjait láthatják a tataiak a múzeumban

„Harminc év csipkéi” címmel nyílt tárlat a Német Nemzetiségi Múzeum falai között. A Magyar Csipkekészítők Egyesület megalakulásának 30. évfordulója alkalmából szervezett vándorkiállításon a magyar csipkék legkülönlegesebb és legszebb darabjait láthatják az érdeklődők.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: Beküldött

A vándorkiállítás megnyitóján elsőként dr. Schmidtmayer Richárd üdvözölte a megjelenteket. Ezután Vonsik Zsuzsa a Magyar Csipkekészítők Egyesületének elnöke mondott köszöntöt, majd Nagy Vinczéné Mária egyesületi alapító tag ismertette az elmúlt időszak alkotó tevékenységének legjelentősebb eredményeit.

A résztvevők többek között megtudhatták, hogy a közel 150 fős egyesület tagjai szakköröket, stúdiókat, kézműves köröket működtetnek országszerte. Ilyen szakkör működik Tatabányán is, ahova szeretettel várnak minden érdeklődőt. Az egyesület fontosnak tartja a csipkék motívumainak a mai kornak megfelelő feldolgozását, azok elhelyezését a mai viseleteken és lakástextíliákon. Az alkotók textilkultúránk egy sajátos ágazatának szinte minden stílusát és technikáját művelik.

A megnyitón Schmidtmayer-Busa Mónika, a múzeum néprajzosa elmondta, hogy az esemény jó alkalom, hogy beszéljenek az együttműködési lehetőségekről is és a Magyar Csipkekészítők Egyesülete a jövőben a Német Nemzetiségi Múzeum textilgyűjteményében is folytasson kutatásokat. Az esemény után Vonsik Zsuzsával, a Magyar Csipkekészítők Egyesület elnökével beszéltünk a kiállításról.

– Tavaly volt harminc éve, hogy az egyesület Tatabányán megalakult. Ezért úgy gondoltuk, hogy egy vándorkiállítást készítünk a régi és új tagjaink munkáiból. A tárlat első helyszíne Tatabányán volt, ezután kerültek a csipkék Tatára. Innen pedig Császárra, majd Piliscsévre, illetve Székesfehérvárra mennek tovább. Azt szeretnénk, hogy az ország minden részére eljusson a kiállítás – magyarázta az elnök, aki hozzátette az egyesület egyik fő célja, hogy felkutassa és feldolgozza a hagyományos népi csipkéket.

– A technikák és a speciális alapanyagok ismeretében egy fotó alapján is tudjuk rekonstruálni a csipkéket – árulta el a szakértő, aki kiemelte, hogy ezek mind nagyon időigényes, és kényes darabok.

– Sajnos ma már főleg hagyományőrző szerepe van az egyesületnek. A kézzel készült csipke nagyon drága ahhoz, hogy egy ruha készüljön belőle, ráadásul csak kézzel szabad mosni. Ezért a gépi szövésű csipke vette át a szerepét. Még az angol Katalin hercegnő híres csipke esküvői ruhája is egy különleges gépi technikával készült – árulta el az egyesület elnöke. A kiállítás 2020. március 13-ig tekinthető meg a Német Nemzetiségi Múzeum nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában