jubileum

2020.02.25. 14:00

Esztergom első számú régészét közösen ünnepelte a város 80. születésnapján

Tudományos konferenciával tisztelgett a 80. születésnapját ünneplő Horváth István, nyugalmazott múzeumigazgató, régész előtt a Balassa Bálint Múzeum.

Pöltl Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

A február 20-án, az esztergomi vár lovagtermében megtartott eseményen a város és szakma köszöntötte Esztergom első számú régészét, múzeumi szakemberét. A muzeológus, régész szakma jellegzetes humorához illőn azzal csalták el Horváth Istvánt február 20-ára az esztergomi vár lovagtermébe, hogy magas rangú minisztériumi elöljárók érkeznek, akiket végig kellene vezetni a vár adott részein, mely invitálásra a köztiszteletben álló, nyugalmazott múzeumigazgató, régész azonnal igent mondott.

A meglepetés jól sikerült, Horváth István a lovagterembe lépve láthatóan megilletődött a közel százfős születésnapi rendezvényen. Elsőként a Vármúzeum igazgatója, Rezi Kató Gábor üdvözölte őt, majd a város nevében Erős Gábor alpolgármester tolmácsolta Hernádi Ádám polgármester szavait. Ebben többek között azt üzente, hogy „Esztergom azért is van kivételes helyzetben, mert olyan szakemberek kezében tudhatja értékeit, mint Horváth István, illetve hasonlóan kivételes helyzetben van a Balassa Bálint Múzeum is, hiszen olyan alapokra építkezhet, melyet az ezen a napon ünnepelt 80 éves szakember fektetett le.”

Az eseményen Tari Edit, a múzeum jelenlegi igazgatója foglalta össze az ünnepelt pályáját. Mint ebben többek között hallható volt, Horváth István diplomája megszerzése után, 1966-tól dolgozott az esztergomi Balassa Bálint Múzeumban régész-muzeológusként, később igazgatóként, ez utóbbi poszton 43 éven át. Kutatási területe főként a török- és középkori Esztergom és környékének régészeti emlékei, településtörténet, ezen belül az esztergomi vár és érseki palota építéstörténete voltak.

1980-tól közel 20 éven át vezette az esztergomi vár régészeti kutatásait. Számos tudományos értékű munkája jelent meg a 70-es évek második felétől kezdve, egészen napjainkig. Tari Edit méltatásában kiemelte: „A műemlékügy egyik adóssága, hogy Horváth István rekonstrukciós elképzeléseit, nagy tudását, ötleteit az illetékesen nem részesítették az őt megillető figyelemmel.” Az ünnepség második felében egy kilenc előadásból álló konferencián vett részt a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában