beruházás

2019.11.20. 14:00

Átadták a szépen felújított baji Eszterházy kispincét

A felújításon belül restaurálták az 1760-ban készített öreg prést és új pihenőhelyek is létesültek az udvaron.

P. P.

Három terv megvalósítása alkalmából tartottak jó hangulatú ünnepséget a községben múlt hétvégén. A helyiek és vendégeik annak örültek, hogy 21,6 millió forintból sikerült felújítani az Eszterházy kispincét a Szőlőhegy legalsó dűlőjében. Ennek előterében 1,2 millióért Judea Péter, Kerti Károly és Szabó István hathatós közreműködésével restaurálni tudták azt a szépen faragott hatalmas prést, amelyet ismeretlen mesterek készítettek 1760-ban a grófi család számára.

Vidám hangulatban adták át a pincét (Fotó: Palásti Péter / 24 Óra)

Ez ugyan újra működőképes, de nem fogják használni, hanem része lesz annak a kiállításnak, ami hamarosan teljesen elkészül. Az érdeklődőknek viszont addig is érdemes ellátogatniuk ide, mert a 40 méter hosszú – egyelőre hordók nélküli pince –, így is látványos, mint a kert elején kialakított impozáns udvar szintén, ahol pihenőhelyeket és kerékpártárolókat is kialakítottak a turisták és más vendégek számára. Ez utóbbira hatmilliót költöttek.

Libapecsenye

A kispince újraavatását összekötötték a Bajon évek óta eredményesen működő Eszterházy Szőlő- és Bortermelő Egyesület hagyományos Márton-napi újborkóstolójával, amit nem a hegyen, hanem az óvoda impozáns éttermében tartottak. A különösen finom vacsora elfogyasztása után több pincészet is bemutatta büszkeségeit, és a helybéli gazdák is eldicsekedtek legjobb nedűikkel, és valamennyien dicsérték a 81 éves Schunder Emilné által megsütött libapecsenyét.

Mindez széleskörű összefogással valósult meg a helybéli, a megyei és a tatai önkormányzat együttműködéseként. Szerették volna eredeti helyén felállítani a 2150 akós Eszterházy hordót is, de azt nem lehetett, mert már rég tönkrement, így annak képmását Balogh János grafikus festette fel a hófehér falra.

Ezen műalkotás előtt mondta el alkalomhoz illő gondolatait Schunder Tibor baji polgármester, Hauzer Tibor, az Eszterházy Szőlő- és Bortermelő Egyesület elnöke, továbbá Bencsik János ország­gyűlési képviselő, aki azt is kívánta, hogy minél többen, minél gyakrabban használják majd az új közösségi teret a bajiak és vendégeik.

Ezek is érdekelhetik