gyephatalom

2019.10.10. 07:22

Helyreállítják a Strázsa-hegy környéki gyepterületeket

A program célja, hogy hogy javítsák a gyepes területek és az ott élő fajok természetvédelmi helyzetét.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálásával és a nemzeti parkok, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és több egyesület közreműködésével országos program indul a gyepes élőhelyek megőrzése érdekében – jelentette be Béres András, az intézet igazgatója a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának Kökörcsin Házában.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a nyolc évig tartó projekt – mely hatvan százalékban Európai Uniós támogatással valósul meg – célja, hogy javítsák a gyepes területek és az ott élő fajok természetvédelmi helyzetét. Elhangzott, hogy a többéves program keretében öt mintagazdaságot is kialakítanak, ahol a NAK segítségével természetbarát módszereket alkalmazhatnak.

Prommer Mátyás az intézet munkatársa, szakmai vezető hosszabb ismertetőt tartott a projektről. Kiemelte, hogy Magyarország egy gyephatalom, nem mellesleg rendkívül változatosak hazánk füves területei és vannak közöttük olyan típusúak is, melyek tőlünk nyugatabbra nem találhatók meg.

Dr. Kézdy Pál, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának szakmai igazgatóhelyettes ismertette azokat a beavatkozásokat, amelyeket elvégeztek 1990, vagyis a szovjet lőtér felszámolása óta. Ismertette, hogy korábban létrehoztak egy állattartó telepet, ugyanis a gyepek kezelésében a juhoknak is nagy szerepe van.

Céljuk, hogy elcserjésedett területeket megtisztítsák az őshonos és invazív növényektől, valamint húsz kilométer hosszúságú villanypásztor kialakításával megteremtenék a legeltetés feltételeit. Véleménye szerint a hosszútávú fenntartást és az élőhelyek megőrzését ugyanis ezekkel tudják csak biztosítani. A sajtótájékoztató után Prommer Mátyás vezetésével megmutatták az érdeklődőknek, hogy melyek azok a területek, amelyeket megtisztítanak majd a cserjéktől.

Zajlik a Strázsa-hegy kármentesítése

Mint arról korábban beszámoltunk, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) néhány hónappal ezelőtt egy 591 millió forintos projekt keretében elkezdte megtisztítani a Strázsa-hegyet és környékét. A területet már a monarchia idején katonai gyakorlatra használták, a második világháború után pedig szovjet lőteret hoztak létre rajta. A munkálatok jelenleg is zajlanak, a Kökörcsin ház melletti tavat nyáron lehalászták, a szennyezett iszapot pedig szikkasztás után ártalmatlanítják. A kármentesítés 2021-re fejeződhet be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában