Elismerés

2019.10.21. 14:20

A CSEMADOK kapta az idei Szent István-díjat

A 2002-ben alapított Szent István-díjat idén a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség vehette át az esztergomi vár lovagtermében.

Pöltl Oxi Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Az idén 70 éves CSEMADOK, új nevén Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség kapta a Bihari Antal esztergomi Körzeti Televízió tulajdonosa által 2002-ben alapított Szent István-díjat.

A CSEMADOK vehette át az idei díjat (Fotó: Pöltl Zoltán / 24 Óra)

Az elismerést grandiózus külsőségek között október 19-én, az esztergomi vár lovagtermében nyújtották át a felvidéki szervezetnek, melyet nevükben Bárdos Gyula elnök vett át. A díjat jelképező Melocco Miklós Szent Istvánt ábrázoló kisplasztikát és az oklevelet Süli János miniszter és a díj alapítója, Bihari Antal adta át.

Bárdos Gyula a díj átvétele után többek között köszönő szavaiban elmondta, hogy „ez a díj azon felvidéki magyarokat illeti, akik széljárástól, rendszerektől és kormányoktól függetlenül mindig a magyarságukat, a magyar közösséget szolgálták.” A CSEMADOK elnöke arról is beszélt, hogy ez a szövetség azért tudott fennmaradni hét évtizeden keresztül, mert nem a rendszernek, mert nem egy vagy több pártnak, nem üzletembereknek, hanem a közösségnek akart megfelelni.

Az elnök kiemelte, hogy a CSEMADOK vezetése nagyon jó érzékkel és okosan döntött a rendszerváltáskor amellett, hogy nem alakult párttá, hanem megmaradt civil szövetségnek. Ugyancsak ezen az ünnepségen emlékéremmel ismerték el Kreicsi László villamosmérnököt, a Nordtechnik Kft. tulajdonosát, akinek a helyi közösség érdekében végzett kimagasló tevékenységéért adták át az érmet és oklevelet.

A Szent István-díj díjazottjai között van Orbán Viktor, Tőkés László, Nemeskürty István, Wittner Mária, Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, Béres József, Egerszegi Krisztina, Makovecz Imre, Pozsgay Imre is. Az elismerést évente kuratórium adományozza, melynek Prokopp Mária professzor és Beer Miklós püspök is tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában