konferencia

2019.09.15. 11:56

Test és lélek gyógyítói hallgathatták idén is a népszerű előadókat Tatán

A függőség, a szorongás és a társadalmi elvárások szorítása is szóba került a hagyományos pszichiátriai konferencián.

Takács Zoltán

A függőség, a szorongás és a társadalmi elvárások szorítása is szóba került a hagyományos pszichiátriai konferencián.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Hagyományhoz híven Szabó Attila igazgató köszöntötte a Komárom-Esztergom megyei Mentálhigiénés és Rehabilitációs Intézmény és a Psyche Alapítvány országos rendezvényének résztvevőit. Kiemelte, nemcsak az ország számos megyéjéből, hanem a felvidéki Nyitra és Nagyszombat megyéből is számos, a test és lélek betegségeivel foglalkozó szakember látogatott el a konferenciára.

Elsőként dr. Pilling János pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudomány Intézetének docense mindjárt egy tabutémát feszegetett, hiszen a szexuális kérdésekről folytatott kommunikáció hiányát vetette fel. Mint mondta: a dohányzás, a kávé- és alkoholfogyasztás rendre szóba kerül az orvosnál, de a szexuális zavarok csak ritkán. Pedig számos esetben egy-egy súlyosabb betegség is megelőzhető lenne a nyíltabb kommunikációval.

A tatai születésű Almási Kitti klinikai szakpszichológus az elvárások szorításáról beszélt. Arról, hogy a munkahelyen, a családban és a párkapcsolatokban is sokan különféle társadalmi vagy egyéni beidegződésből eredő elvárásoknak igyekeznek megfelelni. Pedig nem ez a jó út, hiszen akkor vagyunk a helyünkön, ha önazonosak vagyunk. Dr. Lőke János, a tatabányai Szent Borbála Kórház főigazgató főorvosa a kommunikációs zavarok okairól és kezeléséről tartott előadást.

A népszerű Pál Feri atya arról beszélt, hogy milyen út vezet a szorongástól az önbecsülésig. Mint kiemelte: utóbbi egy alapvetően pozitív érzelmi viszonyulás önmagunkhoz, de a realitás talaján állva. Érdekes előadást tartott Mészáros Piroska, a budapesti Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet konzultánsa, aki a mesék szerepéről beszélt a páciensek függőségektől való megszabadulásában.

A meseterápia kapcsán többek közt a mesék történetei és a rehabilitációs folyamat közti párhuzamot világította meg. Mint mondta: mindkettő egy krízishelyzettel kezdődik, aztán a probléma felismerése után a főszereplő végigjárja az útját a célig, amelyet általában többszöri próbálkozásra, valamilyen külső segítséggel ér el.

Jól kapcsolódott ehhez dr. Németh Attilának, az intézet főigazgató főorvosának záróelőadása József Attila személyiségéről és pszichiátriai betegségéről. Sokan foglalkoztak a témával, a főorvos a visszaemlékezések, a levelezések és a vizsgálati anyagok kapcsán arra a következtetésre jutott, hogy nem skizofréniában, hanem depresszióban és borderline személyiségzavarban szenvedett a végül az öngyilkosságot választó költőgéniusz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában