vészhelyzet

2019.09.16. 17:30

Remekeltek az esztergomi és dorogi diákok az országos elsősegélynyújtó versenyen

A 48. Országos Elsősegélynyújtó Versenyen különleges szituációkban mérette meg magát az esztergomi Dobó gimnázium és a dorogi Eötvös iskola két csapata.

Kemma.hu

Forrás: beküldött

Két megyei iskola csapatát is díjazták a Zalaegerszegen rendezett 48. Országos Elsősegélynyújtó Verseny döntőjén. Ezüst minősítést vehetett át a Dobó Katalin Gimnázium Önkéntes Egység nevű csapata, a dorogi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskolai Általános Iskola Eötvös József Tagiskolájának Vészhelyzet nevű nebulóit pedig különdíjjal jutalmazta a zsűri. Ahogy Hamburgerné Ujvári Iréntől, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének vezetőjétől megtudtuk, a versenyen a tatabányai Bárdos László Gimnáziumból két képzett animátor is részt vet az eseményen.

A hétvégén rendezett versenyen összesen 52 csapat mérte össze tudását. Mellettük további 4 vendégcsapat teljesítette a 20 állomásból álló, csaknem 9 kilométeres körpályát. A versenyző csapatok három korcsoportban indultak: 17 felnőtt, 20 ifjúsági és további 20 gyermek csapat volt a nevezők között.

52 csapat mérte össze tudását (Fotó: beküldött)

A verseny során Zalaegerszeg több pontján találkozhattak a járókelők vöröskeresztes zászlókkal és orvosi ládákkal vonuló versenyzőkkel, akik a legkülönfélébb helyzetekben látták el a szakképzett imitátorokat. Rollerbaleset következtében kiszabadult óriáspók, újraélesztés egy forgalmas bevásárlóközpontban, vagy egy olajfúrón történt robbanás sérültjeinek ellátása képezték több egyéb között a versenyfeladatokban megoldandó kihívásokat. Összesen 7 különböző technikai kárhelyszínen bizonyíthatták elméleti és gyakorlati tudásukat a résztvevők. Az egyik leglátványosabb helyszín a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum területén volt, ahol további kihívást okozott, hogy a csapatok egyszerre voltak jelen a terepen.

Kihívást jelentő feladatokat oldottak meg (Fotó: beküldött)

Az Országos Mentőszolgálat szakembereiből és további szakértékből álló 84 fős zsűri, a verseny ideje alatt végig több szempont alapján értékelte az elsősegélynyújtók felkészültségét. Az esemény lebonyolításában több mint 200 fő vöröskeresztes munkatárs és önkéntes vett részt, akik a baleseti helyzeteket 81 imitátor közreműködésével valósították meg.

Az idén újraindult Hősképző program minden hónapban különböző téma köré épül: szeptemberben az elsősegélynyújtáshoz kapcsolódó lelki folyamatok bemutatásán van a hangsúly. A Hősképző kampány első hónapjában az ország 17 megyéjében 42 rendezvényen összesen 8.658 fő vett részt a Vöröskereszt ingyenes elsősegélynyújtó programjain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában