gasztronómia

2019.09.12. 07:08

Az idén is megtalálták Esztergom ételét

Hat évvel ezelőtt tartották az első Esztergom étele versenyt, s a királyvárosban immár hagyomány, hogy az ötlet- és házigazda Ízek, Korok, Hangulatok fesztivál programjain belül a háromnapos rendezvény egyik csúcspontja ez a gasztroviadal.

P. O. Z.

A királyvárosban immár hagyomány, hogy az Ízek, Korok, Hangulatok fesztiválon keresik meg Esztergom ételét.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zotlán

A megmérettetés megmutatta, a neves éttermek séfjei mellett az amatőr szakácsok is vannak olyan ügyesek, ötletesek és főként szakértők, mint profi kollégáik. A versenykiírás szigorú, az Esztergom étele versenyre egy tömör, 13 pontos szabályzat alapján lehet jelentkezni és azon megküzdeni. A szabályok között szerepel például, hogy csak magyar alapanyagokból lehet sütni, főzni, az ételeket pedig kizárólag szabad tűzön, fával lehet elkészíteni.

Az idén tizenhét team vett részt a versenyen, mely 15 órakor indult, az elkészült „műveket” 17 órakor kellett a Sági Szilárd gasztroblogger elnöklésével vezetett zsűri asztalára letenni. Általánosságban elmondható, hogy a 2019-es verseny résztvevői közül többen óvatlanul bántak a húsokkal, a túlfőzés, túlsütés szárazzá tette az alapanyagot, illetve néhány csapat alulsózta az ételeket, melyek így ízetlenek maradtak.

Az eredményhirdetés Szerencsés László, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke, illetve Hernádi Ádám, Esztergom turisztikai fejlesztéséért felelős miniszteri biztos társaságában Bánhidy László alpolgármester nyújtotta át a legjobbnak járó 200 ezer forintos díjat.

A győztesek a verseny közben (Fotó: Pöltl Oxi Zoltán / 24 Óra)

A piliscsévi Knáb Dominika–Knáb Máté testvérpáros a Házinyúl gombás-tejszínes mártással és házi szélesmetélt tésztával elnevezésű ételkreációjával nyert. Az ünnepség után elárulták, a nyúlhús mellett barna csiperke- és laskagomba, fehérbor, hagyma, fűszerek voltak az összetevők. Dominika arról is beszélt, hogy testvére, aki szakácsnak tanult, egy Gordon Ramsay-műsorban hallott egy receptet és tulajdonképpen a most nyertes kreációjuk annak az ételnek a magyar változata lett, az eltérés szakmai titok. Knáb Máté neve ismerős lehet a közönségnek, két éve a Balassa-iskola diákjaival szintén ő nyerte az Esztergom étele versenyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában