hétköznapi hős

2019.09.28. 20:00

A kocsi kéményseprő hősies helytállása mentette meg az idős asszony életét

Gyors reagálásáért Hősies Helytállásért elismerésben részesítették a hős kocsi kéményseprőt, aki most otthonában mesélte el a történteket.

Szabó Klaudia

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A napokban a katasztrófavédők információ szerint számoltunk be arról, hogy a Nagyigmándon dolgozó Motil László egy idős hölgy segítségére sietett, aki összeesett otthona udvarán. Az ájultat a karjába vette, bevitte a lakásba, ahol beadta neki az életmentő gyógyszert. Gyors reagálásáért dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató Hősies Helytállásért elismerésben részesítette. Megkerestük az életmentő kéményseprőt.

A kéményseprő hőstettét elismerte a katasztrófavédelmi főigazgató (Fotó: Szőke Péter / BM OKF)

Kocs Motil László kocsi otthonában fogadott minket, és elmesélte a történteket. Szeptember 18-án reggel a megszokott módon indult el dolgozni Kocsról Nagyigmándra. Amikor a második házhoz ért, látta az ott lakó hölgyet kijönni a házból, aki láthatóan megszédült. A kéményseprő kiabált neki, dobja ki a kapukulcsot, azonban erre a nő már nem volt képes, összeesett a házfal mellett.

– Gondolkodás nélkül átugrottam a kapun, mert láttam, hogy nagy baj is lehet – fogalmazott a hős. – Mielőtt megütötte volna magát az elájult hölgy, sikerült elkapnom. Már nem volt eszméleténél. Bevittem a konyhába, leültettem egy székre, majd hideg vízzel borogattam a tarkóját. Ezután magához tért annyira, hogy mutogatással jelezzen nekem. Kért egy kevés vizet, majd elmagyarázta, hol tárolja az életmentő gyógyszerét. Ezt azonnal megkerestem, majd a nyelve alá helyeztem – mesélte Motil László.

Mindezek után néhány perc múlva megérkezett az idős nő férje, aki elmondta, hogy senki sem tudott volna segíteni a közelben. A hős kéményseprő kiemelte: csak az érdekelte, hogy mindenáron megmentse a hölgy életét. A katasztrófavédők szervezetébe tartozó szakember az eset után visszament dolgozni.

– Nem akartam, hogy nyilvánosságra kerüljön a történet, természetesnek tartom, hogy segíteni kell egy ilyen helyzetben. Ha még egyszer megtörténne, ugyanígy gondolkodás nélkül végigcsinálnám – fogalmazott Motil László.

Nem először mentett életet

Motil László elmondta, büszke arra, hogy kéményseprő, és nem tétovázik továbbra sem akkor, ha elkél a segítség.

– Lélekjelenlét kell ahhoz, hogy az ember azonnal, gondolkodás nélkül tegye, amit kell – mondta. Hozzátette, nem először fordult elő, hogy életet ment. Ezen kívül már kétszer történt hasonló eset, amikor magatehetetlen emberrel találkozott. A kiérkező mentők és a családtagok az eseteknél hangsúlyozták, hogy az elesettek a férfi jelenléte és megfelelő cselekedetei nélkül nem élték volna túl az életveszélyes szituációt. A nagyigmándi hölgy és családja nagyon hálás volt a kocsi férfi tettéért, aki elmondta, az idős nő férjével sokszor összefutnak azóta Nagyigmándon, aki minden nap megköszöni az életmentést. A kéményseprő elmondta, mindennél többet ér a hála, amit a segítségnyújtásért kapott. Azóta sokan megkeresték őt és kérdezték tőle, honnan volt ekkora lélekjelenléte a hőstetthez. Mindenkit arra biztat, hogy hasonló helyzetben cselekedje meg, amit csak lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában