felújítás

2019.06.05. 20:11

Kezdődik a tatai nagytemplom felújítása

Több mint hatszázhúsz millió forintos állami támogatással megkezdődött a Szent Kereszt Plébániatemplom – közismert nevén nagytemplom – külső helyreállítása. Szűkebb hazánk, az esztergomi bazilika utáni, második legnagyobb katolikus templomát a renoválás miatt már felállványozták és körbe is kerítették.

Petrik József

A nagytemplom felújításáról februárban írt közösségi oldalán Bencsik János, a külső helyreállításának megkezdését pedig június 5-én szerdán a helyszínen jelentették be. A tájékoztatónak az egyik „háttér díszletét” az egykori építész, Fellner Jakab szobra szolgáltatta. Az építkezés mecénásai az Esterházyak volta. A templom 1751. és 1784. között készült. Máig megyénk második, míg a győri egyházmegye harmadik legnagyobb istenháza. Michl József polgármester az eseményen résztvevők között köszöntötte Soltész Miklóst, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárt, dr. Veres Andrást, győri megyéspüspököt, a magyar püspöki kar elnökét, valamint Bencsik Jánost, a Tatai-medence országgyűlési képviselőjét.

Tata polgármestere a város kiemelkedő jelentőségű felújításának titulálta a nagytemplom rekonstrukcióját. A külső helyreállítás az egyházmegye támogatásával, állami forrásból valósul meg. A kivitelezés várható időtartama másfél év. A győri megyéspüspök azt hangsúlyozta, hogy többszöri nekifutásra végre megkezdődhetnek a munkálatok.

– Minden településnek lelke van, ha van temploma – mondta dr. Veres András. – Ez a lepusztul épület, most a város szégyenfoltjából, annak díszévé válhat. Helyénvaló, hogy a kormány támogatja ezeket a felújításokat, hiszen valamennyi templomunk nemzeti érték.

Veres András győri megyéspüspök (Fotó: Dallos István / 24 Óra)

További részleteket a 24 Óra június 6-i számában olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában